Gazdaság

TÁVKÖZLÉS – Gall narancs

Mindenki jól járt – nagyjából így összegzik elemzők azt az ügyletet, amelyben a most még többségi állami tulajdonú France Télécom (FT) 37,6 milliárd dollárért megvásárolja a brit Orange mobilszolgáltatót a szintén brit Vodafone-tól, a mobil ágazat világelsőjétől. Mint ismeretes, a versenyhatóságok csak azzal a kikötéssel engedélyezték a Vodafone-nak a német Mannesmann 180 milliárd dolláros felvásárlását, hogy piaci súlyának mérséklése érdekében megválik a Mannesmann által tavaly novemberben bekebelezett Orange-től.

A vállalat ennek a feltételnek tett eleget a mostani ügylettel, amelyet a tőzsde igen kedvezően fogadott, tekintettel arra, hogy a vételár jelentősen mérsékli a Mannesmann-tranzakció költségét, továbbá megfelelő forrást teremt a Vodafone számára ahhoz, hogy Európa-szerte pályázhasson harmadik generációs UMTS mobilszolgáltatási koncessziókra.

A vételárból az FT 20,9 milliárd dollárt készpénzben, 16,7 milliárdot pedig saját részvényben fizet – ezzel mintegy 10 százalékban a Vodafone tulajdonába kerül -, s egyúttal átvállalja az Orange 2,7 milliárd dollárnyi adósságát. Az új szerzemény 10-15 százalékát legkésőbb jövő tavaszig tőzsdére viszik, a bevételből az FT vissza akarja vásárolni részvényeinek többségét. A vételár, mint azt Jean-Louis Vinciguerra pénzügyi igazgató is elismerte, nem kimondottan alacsony, de az Orange volt Európában az utolsó független mobilszolgáltató, ez az akvizíció jelentette az egyetlen lehetőséget az európai terjeszkedésre. Az új cég vezérigazgatója pedig a brit cég jelenlegi első embere, Hans Snook lesz. Snook rögtön be is jelentette, hogy az új Orange a Vodafone legkomolyabb vetélytársa kíván lenni, aminek érdekében először Európában, majd az Egyesült Államokban is terjeszkedni fognak. Brit sajtóértesülések szerint a vállalat még az idén meg akarja szerezni a holland KPN Mobile és a finn Sonera mobilszolgáltatókat. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik