Gazdaság

BENZINHÁBORÚ – Áráradat

A jelek szerint, legalább is átmenetileg, fegyverszünetet kötött a kormány és a Mol Rt. a benzinár-háborúban. A társaság, amely a múlt pénteken elállt a beütemezett áremelési lépéstől, e hét elején egységesen 3 forinttal csökkentette a motorbenzinek árát. Indoklása szerint az elmúlt hét során a forint olyan mértékben erősödött a dollárral szemben, ami lehetővé tette, hogy a társaság erre gyorsan reagáljon.

A Mol májusban minden héten árat emelt, utoljára május 26-án, akkor a benzin literenként 6 forinttal, a gázolaj pedig 4 forinttal drágult. A motorbenzinek ára az előző hónapban összességében több mint 7 százalékkal lett magasabb.

A múlt péntekre tervezett áremelés elmaradását még a kormány és az olajtársaság vezetői hétközi tárgyalásainak kézzelfogható eredményeként könyvelték el a kommentárok. A hírek szerint a pénzügyminiszter, miközben mérsékletet kért, továbbra is elfogadta azt az igényt, hogy egy profitorientált cég csak piacgazdasági feltételrendszerben képes normálisan tevékenykedni. A múlt hét eseményeihez hozzátartozik, hogy a Pénzügyminiszérium (PM) elismerte: eredeti álláspontját téves adatokra alapozva alakította ki, a szolgáltató Reuters monitorán ugyanis bizonyos kritikus napokon alacsonyabb kikötői üzemanyagár-jegyzéseket tettek közzé. Azóta Londonból megérkezett a bocsánatkérő Reuters-levél, eszerint május 19-e és 30-a között tonnánként 100 dollárral magasabb volt a valós genovai referenciaár a minisztérium által figyelembe vett, ám később hibásnak bizonyult Reuters-adatnál. A Mol viszont a valós érték alapján alakította árpolitikáját.

A képhez hozzátartozik, hogy a május végi áremeléskor egy dollár még majdnem 290 forintot ért. Időközben az euró erősödött és így egy dollárért jelenleg 275 forintot kell fizetni. Ami az üzemanyagárakat lényegesen befolyásoló adótartalmat illeti, e tekintetben továbbra is vezetünk a környező országok előtt. Nyugati szomszédaink 95-ös benzinárában átlag 60,5 százalék, Romániában 51,4, Szlovákiában 52,0 Horvátországban 52,4 százalék az államot illető rész, Magyarországon pedig 60,9 százalék.

Az autósok számára biztató fejlemények történtek a szomszédos Ausztriában is. Pénteken a BP és a Shell Austria is csatlakozott a legnagyobb osztrák forgalmazó, az OMV szerdai engedményéhez, literenkénti 0,10 schillinges árcsökkentést vállalva. A politika azonban kevesli a gesztust, Susanne Riess-Passer alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) politikusa nevetségesnek minősítette az árleszállítást. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik