Gazdaság

RÉSZVÉNYPIAC – Kapaszkodósávban

Az elmúlt napokban ismét határozottan felfelé indult a Budapesti Értéktőzsde indexe.

Mintegy 400 pontot emelkedett a múlt csütörtökön a hét első felében még 8200-8300 pontos tartományban tartózkodó BUX. Ez a tendencia a pénteki kisebb korrekció után hétfőn is folytatódott.

A BUX két héttel ezelőtti ezer pontos esése amerikai hatásra, a fél százalékpontos kamatemelés és a Nasdaq ezt követő immár sokadik 5 százalékot meghaladó zuhanása után következett be. A technológiai szektorok átértékelését kísérő jelentős visszaesés után Amerika és a világ tőkepiacai már megnyugodni látszottak. Ezt a múlt hét második felében napvilágot látott kedvező tengerentúli makrogazdasági adatok is segítették. Szerepet játszhatott a BUX ismételt szárnyalásában a kedvező – 7 százalékot meg-közelítő – első negyedéves magyar növekedési adat is. Igaz ehhez nem társulnak az amerikaihoz hasonlóan kedvező inflációs adatok: a pénzromlás ez évre várható rátája már a kormány szerint is elérheti a 8 százalékot. Az infláció felfutásában szerepet játszik a benzin árának jelentős emelkedése, ami már a politikai vitákat is kiváltott. A hatóságilag szabályozott benzinár bevezetésének felvetése egészen 4400 forintig nyomta le a Mol árfolyamát, de az a hír, hogy a Gazdasági Versenyhivatal elfogadta az olajvállalat benzinár-képzési gyakorlatát, ismét lökést adott az árfolyamnak, s az hétfőig 4800 forint fölé emelkedett.

A hét nyertese a Matáv volt, amit megfigyelők egyrészt azzal a ténnyel hoznak összefüggésbe, hogy Magyarország bekerül a FTSE All Word nevű, a befektetési alapok által viszonyítási pontként (benchmark) tekintett indexébe, de hasonló hatása lehet a piacon elterjedt pletykának is, miszerint a Moody’s ismét jobb besorolást ad hazánknak. A közel 13 százalékkal dráguló NABI piacát a buszgyártó társasághoz érkezett rekordméretű megrendelés híre mozgatta meg. A vesztesek közé tartozott a TVK 5,5 százalékos árfolyamcsökkenéssel, annak ellenére, hogy a tiszaújvárosi cég a piaci várakozásoknak megfelelően, de azokat lényegesen meghaladó áron, 5,43 milliárd forintért adta el amerikai partnerének a Tiszaújvárosi Koromgyárban lévő részesedését. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik