Gazdaság

PRÍMAGÁZ – Kivezetési találgatások

Kis forgalom, érdektelenség és csökkenő árak – így írható le a Prímagáz-részvény helyzete a Budapesti Értéktőzsdén az idei első negyedéves gyorsjelentés közzététele óta. Az annak idején az újranyitott pesti tőzsde első sztárjaként debütáló papír forgalma az A kategórián belül ma már a legkisebbek közé tartozik. A társaság az idei január-márciusi időszakot 724 millió forintos adózás utáni és 619 milliós üzemi veszteséggel zárta, aminek oka az, hogy a gáz hatósági árának változatlanul hagyása mellett is erősödött a gázpiaci verseny. Az elmúlt időszakban több más jelentős cég is beindította a palackos gáz értékesítését, így a Prímagáz nettó árbevétele a bázishoz viszonyítva 7 millió forinttal csökkent. Most kérdés, milyen jövőképet tud felmutatni a társaság, hiszen a vezetékes földgázhálózat terjedésével folyamatosan csökkenni fog a palackos gáz iránti kereslet.

Az idei év eredményét mindenesetre javítaná, ha megvalósulna a már régóta tervezett és a piac által is várt ingatlaneladás. A Prímagáz ugyanis értékesíteni tervezi budaörsi telephelyét, s az ebből származó bevétel a szakértők szerint elérheti a 900 millió forintot is. Ez az egyszeri összeg ugyan ellensúlyozhatná az első negyedév veszteségét, de az továbbra is erősen kérdéses, hogy az elemzők által az év elején 1,5 milliárdosra várt profit “összejöhet-e”. Ehhez a fedezeti szint jelentős növekedésére és a bázist meghaladó forgalomra lenne szükség az év hátralévő részében.

Az utóbbi fél évben föl-fölröppenő kivezetési pletykát a piac az árfolyamot erősítő tényezőként értékeli, mivel ebben az esetben a fő tulajdonosnak fel kellene vásárolnia a kisbefektetői részvényeket. A pletykának az ad alapot, hogy a meghatározó részesedéssel bíró holland Pamgas BV a nyugat-európai leányvállalatait sorra kivezette a tőzsdéről. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik