Gazdaság

A DOCOMO EURÓPÁBAN – Keleti szél

Az NTT japán távközlési óriáscég DoCoMo nevű mobilszolgáltatója az európai megkapaszkodás érdekében részesedést szerez a holland KPN-ben.

Amióta februárban a brit Vodafone AiriTouch 163 milliárd dollárért megszerezte a német Mannesmannt (Figyelő, 2000/6. szám), az európai telekommunikációs iparág versenyre éhes szereplői a konszolidációs hullámot próbálják meglovagolni. De ez nem megy olyan gyorsan, mint tervezték: az európai ex-monopóliumok még mindig csúcstartók a meghiúsult ügyletek számát tekintve. Május elején a spanyol Telefónicán belüli perpatvar romba döntötte a holland Royal KPN-nel tervezett fúziót. A Deutsche Telekom és a Telecom Italia közötti barátságos egyesülés még tavaly hiúsult meg és decemberben a norvég Telenor és a svéd Telia fúziója is elvetélt.

Az európai társkeresési problémák tökéletesen illeszkednek a világ legnagyobb mobilszolgáltatója, a japán DoCoMo stratégiájába. Május 9-én a cég olyan üzletet kötött, amelynek értelmében 4,5 milliárd dollárt fizet készpénzben a KPN mobil üzletágának 15 százalékáért. A DoCoMo-nál a mobil-internetes üzletágat rohamosan fejlődő területnek tartják, s ebben vezető szerepre törnek. Hongkongi és brazíliai mobilszolgáltatókban már vásároltak is részvényeket. “Úgy ítélem meg, hogy mindez megváltoztatja az európai telekommunikáció helyzetét” – mondja Falk Müller-Veerse, a fúziókkal és felvásárlásokkal kapcsolatos kutatások egyik szakértőjének tartott Durlacher Corp. vezetője.

POLITIKAI TERHEK NÉLKÜL. A DoCoMo számos előny birtokában érkezik az öreg kontinensre. Először is nem cipel magával semmilyen politikai terhet, ellentétben azokkal a korábbi európai monopóliumokkal, amelyeknek részvényesei között még mindig megtalálható az állam. “A valódi fúziók a politikai nehézségek miatt nagyon nehezen jönnek létre” – mutat rá Alexander Uhlmann, a frankfurti Invesco Asset Management alapkezelője. Mégis valószínű, hogy eljön a nagy egyesülések kora. Az állami beavatkozás azonban mindaddig problémát jelent, amíg a kormányok nem szabadulnak meg tulajdonrészeiktől.

A DoCoMo-nak más előnyei is vannak. Elsőként ért el tömeges piaci keresletet a mobiltelefonos online szolgáltatások terén. Még csak 15 hónapja elérhető, de máris 6,6 millió japán előfizetőt vonzott a cég ezen szolgáltatása: az ügyfelek mobiltelefonjaikat karaoke szobák lefoglalásától zenék letöltéséig sok mindenre használják.

Még fontosabb, hogy a DoCoMo várhatóan bemutatja azt a harmadikgenerációs internetes technikát, amely a mobilkészülékeken elérhető videofilmek számára egyengeti az utat. Ennek megjelenése egy éven belül várható, hónapokkal megelőzve az európai konkurenciát.

HÁTTÉRVIZSGÁLAT. Ez eddig ígéretes. Pillanatnyilag azonban a KPN leginkább a DoCoMo pénzügyi hátterét kívánja megismerni. Sok pénzt kell ugyanis ahhoz, hogy esélye legyen Európa egyik legjobb mobilszolgáltatójává válnia. Le kell továbbá söpörnie az asztalról a France Télécomnak a brit Orange-ra tett ajánlatát. A Vodafone AirTouch várhatóan október végéig adja majd fel az Orange-t. Ha az üzlet a KPN számára kedvezően zárul, akkor a holland cég mobilhálózata Nagy-Britanniától Ukrajnáig fedné le a kontinenst. “Az európai mobilpiac három-négy nagyobb szolgáltatónál többet nem tud eltartani” – ez a véleménye Graeme Clarknak, a PricewaterhouseCoopers KPN-nel foglalkozó szakembe- rének. “Amennyiben a KPN megkaparintja az Orange-t, jó esélye van arra, hogy beverekedje magát a legjobbak közé” – teszi hozzá.

Az Orange azonban 5 milliárd dollárba is belekerülhet. Egyszerű halandók szemében ez az összeg felmérhetetlen, a DoCoMo számára viszont egyáltalán nem; 317 milliárd dolláros piaci kapitalizációja mellett még a legnagyobb európai vállalatok is eltörpülnek. Az anyavállalat, az NTT engedélyével könnyedén felhasználhatja részvényei egy részét, hogy nagy összegért szerezzen érdekeltséget. Habár a két vállalat nem állapodott meg egyértelműen abban, hogy közösen tesznek ajánlatot az Orange-ra, megegyezésük szerint “törekszenek arra, hogy kihasználják a főbb európai piacokon adódó befektetési lehetőségeket”. Emellett a DoCoMo-nak meglehetősen jól jönne, ha be tudna törni az európai piacra. Japánban már domináns szereplő, külföldön azonban csak most fogott hozzá a terjeszkedéshez.

A befektetők abbéli csalódottsága, hogy a KPN-nel kötött ügylet ilyen visszafogottnak bizonyult, a holland cég részvényárfolyamában is tükröződött. A papír 7 százalékot, 101,5 dollárig esett. De a DoCoMo pénzügyi segélye hatásosabb lehet, mint amennyit a 15 százalékos érdekeltsége sejteni enged. A cég várhatóan bővíti tulajdonrészét a KPN mobilcégében (KPN Mobil), amely 7,3 millió nyugat-európai előfizetővel büszkélkedhet. A holland cég állítása szerint a mobilüzletág 20 százalékkal, 753 millió dollárra növelte tavalyi nyereségét, míg a DoCoMo a nettó profitja 2,3 milliárd dollárra rúgott, 34 milliárdos forgalom mellett.

A DoCoMo és az NTT működési tapasztalatot is szerezhet Európában. “Nincs európai helyismeretük, ezt nyújtja majd a KPN” – említi meg Kate Lye, a Warburg Dillon Read tokiói telekommunikációs elemzője. A DoCoMo továbbra is kitart azon álláspontja mellett, hogy nem érdekelt a KPN teljes felvásárlásában. “Nem tervezzük, hogy többségi részesedést szerezzünk azokban a vállalatokban, amelyekbe befektetünk” – nyilatkozta Tacsikava Keidzsi elnök-vezérigazgató -, a kisebbségi részesedéseket megfelelőnek tartjuk arra, hogy befolyásoljuk a menedzsmentet és bevezessük a japán technológiát.” A KPN védett az ellenséges felvásárlással szemben, tekintve, hogy a hágai kormány 43,5 százalékos tulajdonrésszel és egy aranyrészvénnyel rendelkezik a cégben.

BOLDOGTALAN HÁZASSÁGOK. Mégis, a KPN aggódni látszik, hogy a DoCoMo egyedül nem jelent akkora súlyt, hogy vele együtt túlélje az egyesülési lázat. Más partnerek után néz, s hangoztatja, hogy nyitott a fúziókra. Az egyik lehetőség a BellSouth nevű amerikai társasággal fennálló kapcsolat kiterjesztése lenne. Ők ketten már most sikeres partnerek az E-Plus Mobilfunkban, Németország harmadik legnagyobb mobiltelefon-társaságában, amely 3,8 millió előfizetővel rendelkezik, s elismert vetélytársa a Deutsche Telekomnak és a Mannesmannak. Immár együtt, a KPN és a DoCoMo várhatóan további szövetségesek után néznek Európában; a francia Vivendi vagy Bouygues Télécom jöhet szóba.

Jelenleg még csiszolásra vár a KPN és a DoCoMo szövetsége. Ha sikeresen ötvözik erősségeiket és elkerülik a vitákat, akkor csattanós választ adhatnak a kétkedőknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik