Gazdaság

Brókerkínálat

NÉMET BEFEKTETÉSI RT. A külföldi értékpapírok adásvételére minimum 50 eurós díjat számolnak fel, az induló jutalékuk pedig a lélektani 1 százalékos határ alatt van – s a versenytársakénál is alacsonyabb, mindössze 0,95 százalék. A forgalom emelkedésével ezek a terhek akár a 0,6 százalékos szintre is lecsökkenhetnek. A napi forgalmat összeadják, s így számolják ki a díjakat. Tavaly 4-5 milliárd forint értékű külföldi értékpapírt forgalmazott, s ezzel e téren piacvezetőnek számít.

CA IB ÉRTÉKPAPÍR RT. Egyelőre szinte kizárólag a nagyobb megrendelőket fogadja ebben az üzletágban – tavalyról egymilliárd forintnyi forgalommal dicsekedhet ebből -, hiszen minimum 20 millió forintot kell erre fordítania a befektetőnek. A cég indokolása szerint azért szabták ezt a határt, mert különben a letétkezelési költségek miatt nem érné meg az üzlet. Érzik azonban, hogy a piac már másfelé halad, a közeljövőben radikálisan, akár a negyedére kívánják mérsékelni a fenti összeget.

CONCORDE ÉRTÉKPAPÍR RT. Minimum 20 ezer forintot számol fel, a jutalék pedig 1 százalék, de ez utóbbiból nagyobb forgalom esetén hajlandóak engedményt adni; félmilliárdos tavalyi forgalmat tud felmutatni az üzletágból.

DH BRÓKERHÁZ RT. Ügyfeleinek 1998 őszétől jellemzően a frankfurti DAX-ot alkotó hat legnagyobb súlyú részvényre ad kétoldali árjegyzést, de a jövőben a világ más jelentős piacainak lefedésére is törekszik. Ezzel a megoldással rendkívül költséghatékonyan dolgozik, ennek megfelelően nem alkalmaz minimum díjtételt, a jutalékot pedig 1,5 százalékra “lőtte be”. Az elmúlt évben 400 millió forintnyi külföldi értékpapírt közvetített.

NOMURA ÉRTÉKPAPÍR RT. Üzletpolitikája szerint szinte kizárólag intézményi befektetőkkel foglalkozik, így ezt a szolgáltatást csak néhány kiemelt magánszemély ügyfelének kínálja; 1999-ben 400 millió forintnyit forgalmazott így.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik