Gazdaság

AMERIKAI IGEN – Kína WTO-taggá válhat

Történelmi jelentőségű döntést hozott a washingtoni képviselőház, amikor 237:197 arányban megszavazta a kormányzat által előterjesztett amerikai-kínai kereskedelmi megállapodást. A június közepére várható – a jelenlegi támogatottság alapján biztosra vehető – szenátusi jóváhagyás után törvényerőre emelkedő javaslat értelmében a két ország között életbe lép az úgynevezett “állandó normális kereskedelmi kapcsolatok” elve.

Az Amerikai Egyesült Államok a jövőben ugyanazokat az alacsony vámtarifákat érvényesíti Kínával szemben, mint a világ legtöbb országa esetében. Cserébe Kína – a még 1999 novemberében született kereskedelmi egyezmény kiterjesztésével – megnyitja piacait az amerikai áruk széles köre előtt, a mezőgazdasági termékektől a távközlési cikkekig. A kapcsolatok normalizálása nyomán Kína felvételt nyerhet a Kereskedelmi Világszervezetbe is (WTO).

A távol-keleti ország kereskedelmi státusáról szóló kormányzati javaslat sokáig élesen megosztotta az amerikai politikusokat és a különböző érdekcsoportokat. A képviselőházban masszív ellenállásba ütközött a demokraták részéről, akik közül végül csak 73-an szavaztak “igen”-nel. A párt képviselőinek többsége egyetértett a szakszervezetek és egyéb munkaügyi csoportok azon aggályával, hogy az olcsó kínai termékek beözönlése amerikai munkahelyek százezreit veszélyezteti. A republikánusok zöme ellenben az üzleti csoportok álláspontját tette a magáévá, miszerint Kína hatalmas lehetőségeket biztosít az amerikai exportőrök, befektetők számára. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik