Gazdaság

OROSZ KINEVEZÉSEK – Liberálisok szigora

Új arcok kerülnek az orosz gazdasági kormányzatba. Miután az eddig pénzügyminiszterként és miniszterelnök-helyettesként ténykedő Mihail Kaszjanov megkapta a parlament alsóházának támogatását a kormányfői poszt betöltésére, Vlagyimir Putyin elnök a hét végére már a kabinet teljes listáját összeállította. A pénzügyminiszteri tárca a liberális közgazdászként jegyzett Alekszej Kudrinnak, a minisztérium eddigi helyettes vezetőjének jutott, aki egyébként január óta gyakorlatilag maga “vitte a boltot”.

Kudrin – akinek minisztériuma a költségvetési és az adópolitika alakításán túl a gazdasági prognózisokért és szabályozásért is felelős – fő feladataként a szigorú fiskális politika betartását jelölte meg. Leszögezte, hogy jövőre kizárólag az adósságtörlesztés céljára vesznek fel külföldi hiteleket, 5 vagy 6 milliárd dollár értékben, vagyis a költségvetési kiadásokat nem kívánják ilyen forrásból finanszírozni. A 2001-es büdzsé a tervek szerint nullszaldós lesz, amibe Kudrin szerint belefér az adók számottevő mérséklése is.

Az adózás terén az átláthatóbb és hatékonyabb szisztéma megteremtése a cél, ami az adóügyi tárca élén az eddigi minisztert, Alekszandr Pocsinokot felváltó Gennagyij Bukajev tiszte lesz. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik