Gazdaság

ÚJ MINISZTER – Hírközlés nélkül

Hétfőn letette hivatali esküjét Nógrádi László, közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter. Ahhoz, hogy minisztériuma nevéből a hírközlés kikerüljön, az Országgyűlésnek el kell fogadnia az intézmény statútumának megváltoztatását. A bársonyszéket júniusban elfoglaló miniszter az eddiginél kisebb létszámú, áttekinthetőbb minisztériummá szeretné átalakítani az infrastrukturális tárcát.

A szervezeti karcsúsítás lehetőségét önmagában is biztosítja, hogy az 1990 óta változatlan formában működő Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium (KHVM), Orbán Viktor miniszterelnök szándékainak megfelelően megválik egyik fő területétől, a hírközléstől. Várhatóan a jövő hónaptól Közlekedési és Vízügyi Minisztérium (KVM) néven működik tovább. Az új miniszter a gazdasági bizottság előtt kijelentette: elképzelhetőnek tartja, hogy államtitkári szinten változtatásokat hajt majd végre. Nógrádi László a közlekedés területén végrehajtandó legfontosabb feladatokat egy önálló, Baross Gábor nevét viselő programban kívánja összefoglalni. A várhatóan Vásárhelyi Pál nevét viselő program pedig az árvízvédelmi rendszer fejlesztését tartalmazza majd.

A KHVM felmentett minisztere, Katona Kálmán minden bizonnyal elfogadja a Magyar Villamos Művek Rt. elnöki posztját, s e minőségében igényt tart a tárca eddigi közigazgatási államtitkára, Bán Tamás munkájára. –

NÓGRÁDI LÁSZLÓ 53 éves, Szombathelyen született. 1983-tól számítástechnikai vállalkozóként dolgozott, 1991 és 1994 között a Magyar Vállalkozási Kamara alelnöki tisztét töltötte be, majd három évig a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnökségének tagja volt. 1995-től 1998-ig tagja volt az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. felügyelőbizottságának.

1995-től 1997-ig a Kereszténydemokrata Néppárt országos választmányának elnökségi tagjaként tevékenykedett. 1998-ban a Fidesz-MPP jelöltjeként Lenti országgyűlési képviselője lett. A Parlament idegenforgalmi, illetve a gazdasági bizottságának tagja.

Júniustól közlekedési és vízügyi miniszter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik