Gazdaság

ENERGIA – Fogyó eszközök

Egymilliárd forintot fordít az idén a kormányzat energiahatékonysági és -takarékossági programokra a gazdaságfejlesztési célelőirányzatból (gfc). Az összeg java részéről – mintegy 600 millió forintról – már korábban döntöttek: ez az immár negyedik éve futó Energiatakarékossági Hitelprogramhoz (EHP) nyújtott kamattámogatás idei összege. Az EHP-ban egyrészt távfűtőművek vehetnek részt, másrészt önkormányzatok pályázhatnak hitelért. Magát a kölcsönt – összesen egymilliárd forintot – egy bank nyújtja majd saját forrásból. Hogy melyik lesz ez a pénzintézet, az pályázaton dől el – a feltételeket az illetékes minisztériumok a napokban egyeztetik. A kamat felét pedig a gfc állja.

Újdonság viszont négy, összesen 250 millió forintnyi támogatást kilátásba helyező pályázat (lásd táblázatunkat), illetve a programok menedzselésére, a vállalt beruházások megvalósulásának ellenőrzésére elkülönített 100 millió forint.

A lakossági energiafelhasználás csökkentését célzó beruházásokhoz lakástulajdonosok, lakószövetkezetek és vállalkozók alkalmanként 200 ezer forint vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak. A támogatás utólag jár, a pályázónak először saját zsebből kell fedeznie a költségeket. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik