Gazdaság

BÉRLAKÁSOK – Építő ötletek

A héten szocialista képviselők egy csoportja határozati javaslatot nyújtott be az országgyűlés gazdasági bizottságának, abban új lakáskoncepció kidolgozására kérik fel a kormányt. A koncepció szerint a kormánynak kezdeményező szerepet kellene vállalnia a bérlakásépítésekben, hiszen néhány szétszórt esettől eltekintve ebben a szektorban egyelőre hiányzik a tőkeerős magánbefektetői kör. Burány Sándor MSZP-s képviselő ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy Magyarországon jelenleg torz a lakásszektor szerkezete, hiszen a lakóingatlanoknak több mint 90 százaléka a benne lakók tulajdonában van, míg például Németországban ez az arány csupán 40 százalék.

A szocialista javaslat szerint a Magyar Fejlesztési Banknak (MFB) vagy a regionális fejlesztési társaságoknak kellene kedvezményes hiteleket biztosítania az önkormányzatoknak, amelyek ebből építtethetnének lakásokat. Az ily módon elkészült ingatlanokat aztán vagy magánbefektetőknek értékesítenék az önkormányzatok, vagy saját maguk adnák ki bérleti díj fejében.

Hegedűs József, a Városkutatás Kft. ügyvezető igazgatója egyetért azzal, hogy a bérlakások hiánya komoly gondot okoz, de szerinte a probléma gyökerei sokkal mélyebbek annál, minthogy egy ilyen látványos programmal orvosolhatóak lennének. Hegedűs úgy véli, elhibázott lenne egy állami bérlakás-építési program, hiszen jelenleg nem tisztázottak a beruházás hosszú távú megtérülési feltételei, s kérdéses a költségeket fedező lakbérek megállapításának realitása is. A szakember szerint az sem szerencsés, hogy az önkormányzatok lépjenek fel ingatlanfejlesztőként, hiszen az elmúlt évek azt bizonyították, hogy nem ebből a körből kerülnek ki a leghatékonyabb ingatlanbefektetők. A bérlakáspiac megteremtése – az adókedvezmények mellett – hosszú távú programot, jogi és piaci átláthatóságot igényel. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik