Gazdaság

VADÁSZ PÁLLAL

Ha most valaki szerelmi vallomást tenne Önnek, megijedne? Feltéve persze még, hogy ezt e-mailen tenné…

– Nyilván az “I love You” vírusra utal. Annyi mindenesetre biztos, hogy kellő körültekintéssel járnék el, ha egy ilyen című üzenetet kapnék. De ez általában is elmondható, hiszen mindig óvatosan kell bánni az elektronikus üzenetekkel, különösen akkor, ha bármi szokatlan körülményt tapasztalunk. S bár az internet egyre inkább mindennapi életünk részévé válik, az semmiképpen sem mindennapos, ha – például – üzleti partnerünk az eddigi hivatalos üzenetek után egyszerre szerelmi vallomással jelentkezik mail-boxunkban.

– Komolyra fordítva a szót: az eddigi legártalmasabb vírusok között tartják számon az I love You-t. Az elterjedés sebessége is szokatlanul gyors volt. El kell fogadnunk, hogy ezzel a veszéllyel együtt éljünk?

– A vírusok általában nagyon kártékonyak. Egyrészt azért, mert bizonyos számítástechnikai biztonsági problémák nem megoldottak, másrészt azért, mert a felhasználók nem veszik a fáradtságot a létező megoldások alkalmazására. A gyors terjedési sebességen pedig nem kell csodálkozni, ugyanis pontosan ez az internet lényege: éppen annyi idő kell az e-mailnek az előszobában ülő titkárnő eléréséhez, mint a tengerentúli üzleti partnerhez való eljutáshoz.

– Vagyis nincs mit tenni: vírusok voltak, vannak és lesznek?

– Olyan ez, mint a biológiai vírusok elleni védekezés. Számos betegség ellen van védőoltás, de a többség esetében orvosságot adnak be a fertőződés után. Hozzá kell tenni, az immunanyagokat sokkal gyorsabban megtalálják, mint a humán medicinában.

– Dollármilliárdos károkról beszélnek…

– A károk anyagi értelemben nem számottevőek az ilyen vírustámadások esetében. Gondolok itt az esetleges adatvesztésre, vagy az élőmunka-ráfordításra, amelyek ugyan teljességgel nem elhanyagolható tételek, de összehasonlíthatatlanul kisebb kárt jelentenek, mint az a tény, hogy lelassul az informatikai társadalom kialakulása.

– Miként látja a magyarországi informatika helyzetét?

– Magyarország nem a minőség tekintetében maradt le a fejlett internetes társadalmaktól, hanem az elterjedtség fokában. Minthogy nincsen alternatívája ennek a fejlődésnek, magam is azt hiszem, hogy hamarosan jelentős változás áll be az internet hazai elterjedtségében.

– A kormányzat is mintha így látná ezt, hiszen informatikai kormánybiztos kinevezését fontolgatja. Mit szól ehhez, s mi a véleménye Wahl Tamásról, akit a Miniszterelnöki Hivatal favoritjaként tartanak számon?

– Az ICT (információ- és kommunikációtechnológia) attól függetlenül is fejlődik, hogy a Magyar Köztársaság kormánya odafigyel-e erre a területre vagy sem. Az is tény azonban, hogy a mindenkori kormányzat meg tudja könnyíteni e csúcstechnológia magyarországi elterjedését. Kedvező környezetet tud ugyanis teremteni. Az eddigi tapasztalat azonban azt mutatja, hogy az a vírus, amely a magyar politikai döntéshozókat az ICT fontosságával fertőzi meg, elég lassan hat. Ami a kormánybiztos személyét illeti, azt hiszem nem lenne szerencsés, ha e politikai döntés kapcsán bármilyen formában állást foglalnék. Wahl Tamást – amennyiben szándékában áll elvállalni ezt a funkciót – alkalmas jelöltnek tartom, de a kormányzati szinten felelős személy kiválasztása kizárólag a kormány feladata.

– Látom, nem szeret állást foglalni politikai kérdésekben. Mégis megkérdezem, hogy miként ítéli meg Mádl Ferenc jelölését az államfői posztra?

– A köztársasági elnöki posztra javasolt Mádl Ferencet személyesen nem ismerem, éppen ezért nem tudok többet mondani róla, mint amit hallottam. Márpedig eddig kizárólag jót mondtak róla közös ismerőseink, ezért örülök, hogy rá esett a koalíció választása. Már csak azért is, mert Mádl Ferenc nem konfrontatív típus, s így köztársasági elnökként többet tud tenni az ország javára, mint egy politikailag inkább elkötelezett személy.

– A magyar foci már régóta nem az, ami egykor volt. Most új lebonyolítási formát választott a labdarúgó szövetség, a legfelső osztályban kevesebb csapat lesz, ennek kellene színvonaljavulást hoznia. Erről mi a véleménye?

– Sajnálom, de a futballhoz egyáltalán nem értek.

– Ön az egyetlen ember, aki ezt állítja magáról Magyarországon.

– Lehetséges, de a legjobb szándékkal sem tudok mást mondani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik