Gazdaság

EU-PROGNÓZIS – Javuló kilátások

Az őszi előrejelzésben foglaltaknál kedvezőbb gazdasági mutatókat vár 2000-re és 2001-re az Európai Unióban (EU) a közösség végrehajtó testülete. Az Európai Bizottság most közzétett tavaszi prognózisa szerint a 15 tagország átlagos gazdasági növekedése – a tavalyi 2,3 százalék után – az idén 3,4, jövőre pedig 3,1 százalékos lesz, tehát 0,5, illetve 0,1 százalékponttal magasabb a fél évvel ezelőtt várt értékeknél.

Az expanziónak és a munkaerő-igényesebb szolgáltatási szektor fejlődésének köszönhetően az unióban a jövő év végéig összesen 4 millió új állás születhet, az állástalanok száma pedig csaknem 2 millióval, 14,4 millióra csökkenhet. A tavaly 9,2 százalékos munkanélküliségi mutató így az idén 8,5, jövőre 7,9 százalékra mérséklődik. Nagyrészt a javuló gazdasági teljesítmény hatására a 15 EU-tag átlagos GDP-arányos költségvetési hiánya a tavalyi 0,6 százalékról ebben az évben 0,4 százalékra csökken, a szűkebb, 11 tagú euró-övezetben pedig 0,9 százalékos átlagra lehet számítani a tavalyi 1,2 százalék után.

A brüsszeli bizottság szerint az olajár-emelkedés inflációgerjesztő hatása ez év második felében gyengülni fog, így az éves átlagos infláció 1,8 százalék lesz, jövőre azután 1,7 százalék várható. A ráta az euró-zónában sem lépi majd túl az Európai Központi Bank (ECB) által plafonként megszabott 2 százalékot. Az ECB kevésbé optimistán ítéli meg az inflációs helyzetet. Bár a bank kormányzótanácsa legutóbbi ülésén változatlanul hagyta a kamatlábakat, Wim Duisenberg elnök egyértelművé tette: a közeljövőben monetáris szigorítás várható. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik