Gazdaság

ÚJ VIZEKRE EVEZ A FOTEX – Irány az internet és Amerika

Internetes, elektronikus kereskedelmi fejlesztést, amerikai, valamint nyugat-európai piaci startot jelentett be minap a Fotex. Sokak szerint azonban a nagybefektetőket távol tartja a tulajdonos-vezető Várszegi Gábor túlzott befolyása a cégben.

Meglepetésükre üres képernyővel találikoztak, akik a Fotex jó tőzsdei szereplését és az internetes tervekről szóló híreket látva-hallva bepötyögték a www.fotex.hu címet. Ezzel párhuzamosan terjedt el az a híresztelés a brókerek és a szakértők között, hogy a 48,3 milliárd forintos árbevételű, 16 kiskereskedelmi üzlethálózatot birtokló Fotex mindeddig félmillió forintnál is kevesebbet költött az internetes megjelenésére. Ez, vagy egy ilyen nagyságrendű összeg gyakorlatilag a nullával egyenértékű. Ennek tükrében nem meglepő, hogy a Fotex legnagyobb cégének számító, tavaly 13 milliárd forint feletti forgalmat lebonyolító Keravill weboldalán a látogatót a világháló – évekkel ezelőtti – hőskorára emlékeztető nyitólap fogadja. Egy nagyobb logót leszámítva a Keravill ingyen hívható ügyfélszolgálati telefonszámát, valamint egy további, az üzleteket felsoroló lapra mutató linket tartalmaz a szegényes nyitóoldal. Még a hosszú évek óta kötelezőnek számító, kapcsolatfelvételre szolgáló e-mail címet sem sikerül fellelni.

Lapunk kérdésére Csepi Lajos, a Fotex Rt. vezérigazgatója elismerte: a cég mindeddig a szükségesnél kevesebb figyelmet fordított a világhálóra, de az új stratégia éppen ezen a helyzeten változtat majd, méghozzá a lehető leggyorsabban. Csepi ugyanakkor elhárította az érdeklődésünket a fejlesztés részleteire, befejezésének várható időpontjára vonatkozóan.

SZÁRNYALÓ ÁRFOLYAM. Talán éppen a lemaradást érzékelve mondta ki a varázsszót március második hetében a Fotex első embere és meghatározó tulajdonosa, Várszegi Gábor: internet és elektronikus kereskedelem. Az új stratégia “célba is talált”, a részvény szinte azonnal a tőzsdézők kedvencévé vált, árfolyama a március eleji 150 forintról 300 forint fölé emelkedett. A kedvező hír, mint már sokszor, most is kiszivároghatott, hiszen két héttel a bejelentés előtt drágulni kezdett az amúgy viszonylag kis mennyiségben gazdát cserélő részvény.

A vásárlási lázat az sem igazán hűtötte le, hogy a nagybefektetők – a tulajdonosi struktúrával kapcsolatos aggályok miatt – általában nem érdeklődnek a részvény iránt. Pletser Tamás, az Erste Befektetési Rt. elemzője ugyanakkor úgy látja, az internetes megjelenés, egy webáruház megnyitása a közeli jövőben nem befolyásolja érdemben a Fotex gazdasági teljesítményét, azaz a fundamentumokat ez a lépés nem sokban javítaná. Az elemző rövid távon a másik fontos hírtől, az Ajka Kristály amerikai megjelenésétől sem vár sokat, azonban ígéretesnek tartja a szintén most bejelentett nyugat-európai terjeszkedés tervét. Az Európai Unióban (EU) igen drága optikai termékek és szolgáltatások miatt ugyanis versenyképes lehetne a Fotex e területtel foglalkozó cége, amely Várszegi Gábor elképzelése szerint üzleteket nyitna az EU-ban. Kérdés marad viszont, mennyiben hátráltatta-hátráltatja ezeket a – már több mint fél éve dédelgetett – terveket a hitelek, vagy pótlólagos tőkeforrások elérhetősége.

ÓVATOSSÁG. Egyes piaci szereplők szerint ugyanis a Fotexszel kapcsolatban óvatos a tőkeemelésnél, vagy kötvénykibocsátásnál “megkerülhetetlen” nagybefektetők többsége. Elsősorban azért, mert a jelenlegi tulajdonos-elnök, Várszegi Gábor a cégcsoport részvényeinek közvetve és közvetlenül több mint a felét birtokolja – főként a Blackburn International, illetve a Zürich Investment nevű cégeken keresztül. Ezzel viszont a 24 vállalatból álló cégcsoport életében lényeges kérdésekbe egy nagyobb részvénycsomagot vásárló külföldi pénzügyi befektető gyakorlatilag nem kap beleszólást, nem lát bele kellően a Fotex ügyleteibe, tranzakcióiba. (Ez a helyzet különösen a 10 százaléknyi részvényt birtokló Templeton befektetési alap és a cégvezetés vitája kapcsán vált világossá, amikor három és fél évvel ezelőtt átváltoztatható kötvénysorozatok kibocsátásáról döntött a Fotex közgyűlése, s a lépést a Templeton megtámadta a bíróságon.)

Más oldalról, a tevékenység jövedelmezősége, a cég fundamentális értékelése szempontjából a szakemberek meglehetősen olcsónak találják a részvényt. Pletser Tamás szerint a cég eszközeinek értékét alapul véve akár négyszámjegyű is lehetne a most 330 forintos árfolyam. Egy másik, széles körben használatos értékmérő, a P/E-hányados (árfolyam/egy részvényre jutó nyereség) alapján azonban sem olcsónak, sem drágának nem nevezhető a részvény (a mutató értéke a Fotex esetében 1999-re 16, 2000-re 12). Igaz, más tőkepiaci mérőszámok (mint például az árfolyam és a saját tőke, vagy az árfolyam és az árbevétel aránya) megint kisebb alulértékeltséget mutatnak. A valóságban azonban e mutatószámok csak egy cég gazdasági teljesítményét, várható kilátásait jelzik, s nem veszik figyelembe a papír kisebb forgalmát, illetve más befektetői bizonytalanságokat, illetve a pszichológiai tényezőket.

Pletser Tamás arra is figyelmeztet, hogy a cégcsoport bevételnövekedése tavaly szerény, 6 százalékot alig meghaladó volt. Miközben a magyarországi kiskereskedelmi forgalom a múlt évben 17 százalék felett bővült, a csoporton belül csak az összárbevétel tizedét adó Ajka Kristály, és a zenei üzletágat képviselő Fotex Records tudta felülmúlni ezt az ütemet. Pletser Tamás lehetségesnek tartja, hogy a bevétel csökkenését próbálja most a cég kompenzálni a bejelentett, piacbővítést célzó stratégiai lépésekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik