Gazdaság

TAVASZI FESZTIVÁL – Turistacsalogató

Állam születik – ezzel a mottóval rendezik meg március 17-e és április 3-a között a 20. Budapesti Tavaszi Fesztivált, amely hatvan helyszínen mintegy kétszáz kulturális rendezvényt kínál a hazai és külföldi érdeklődőknek. Budapesten kívül a vidéki települések sorában Debrecen, Gödöllő, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Pécs, Sopron, Szentendre és Szombathely szintén érdekes eseményekre invitálja a kultúra kedvelőit.

A Magyar Nemzeti Galériában nyílik meg a Történelem-kép című reprezentatív bemutató, amely a művészet és az emberi emlékezet folyton változó kapcsolatát kívánja bemutatni olyan alkotások felvonultatásával, amelyek egy-egy szemléletváltást jellemeznek. A tényképek kedvelőinek az idén is érdemes felkeresniük a Néprajzi Múzeumot. A hagyományoknak megfelelően a Kossuth Lajos téri intézményben láthatók majd a World Press Photo, valamint a Magyar Sajtófotó ‘99 pályázat legjobbjai.

A Budapesti Fesztiválzenekar két koncertet ad a Zeneakadémián, március 17-én és 18-án, műsorukban Schönberg, Berg és Beethoven művei hangzanak el. Érdi Tamás, március 18-i zongoraestjének a Magyar Rádió Márványterme ad otthont. Petrovics Emil szerzői estjét március 24-én rendezik meg a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében. A Magyar Rádió Énekkara Lassus- és Gesualdo-műveket szólaltat meg a Mátyás-templomban, március 26-án. A klasszikus balett kedvelői a IV. Budapesti Rudolf Nureyev Balettverseny díjkosztó gáláját március 17-én tekinthetik meg a Magyar Állami Operaházban. Az Andrássy úti Ybl-palotában Seregi László felújított Rómeó és Júlia koreográfiája kerül műsorra március 25-én és 28-án is. A Honvéd Táncszínház és nyugat-európai vendégeinek tíz évszázad táncdivatjait áttekintető műsorát az Erkel Színházban láthatja a közönség március 20-tól. A XIX. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár helyszínéül ez évben április 1-jén és 2-án a Hungexpo A, F és F2 pavilonjai szolgálnak.

“A 2000. évi Budapesti Tavaszi Fesztivál költségvetése 400-450 millió forint között mozog” – nyilatkozta Zimányi Zsófia, a Budapest Fesztiválközpont Kht. ügyvezető igazgatója. A költségvetés 30-30 százalékát a Gazdasági Minisztérium, illetve a Fővárosi Önkormányzat és a Kulturális Minisztérium együttesen állja, míg a fennmaradó 40 százalékot a jegybevételekből és a szponzoroktól várják. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik