Gazdaság

HETI PORTFÓLIÓ – Fókuszban a technológia

Első ránézésre kicsit meirésznek tűnik Istók Edének, az MKB Értékpapír Rt. üzletkötőjének ajánlása, a portfóliónak ugyanis több mint harmadát Graphisoft-részvények adják. A szakembernek azonban meggyőződése, hogy Magyarországon is mindinkább előtérbe kerülnek a “new age”-hez valamilyen módon kapcsolható vállalatok papírjai. A frankfurti tőzsdén már több mint egy éve jegyzett Graphisoft budapesti bevezetése egyébként a jövő hónapra várható, de a részvény iránt már most élénken érdeklődnek a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) hazai és külföldi befektetői. Istók Ede szerint a jelenleg érvényes 23-24 eurós árfolyamról könnyen a 30-40 eurós ársávba emelkedhet a kurzus a bevezetés időszakában.

A másik – a portfólióban szintén meglepően nagy súllyal szereplő – cég a BorsodChem, amelyről az ajánló állítása szerint mostanában kicsit elfelejtkeztek a befektetők. Pedig fundamentálisan nagyon jó a társaság, ráadásul többen is kedvező akvizíciós hírekre számítanak a közeljövőben.

Ugyan a Mol körüli – a gázárképlet, valamint a magas világpiaci olajárak miatt támadt – bizonytalanság még nem szűnt meg, a papír portfólióba kerülését az indokolja, hogy sokan számítanak a Slovnaftban való tulajdonszerzésre. Az üzletkötő szerint 5 ezer forint alá akkor sem süllyed a Mol árfolyama, ha nem nyer a pályázaton.

Jó néhány befektető fantáziáját megmozgathatja, hogy a Fotex a klasszikus kereskedelmi formák mellett az internetes értékesítést is elindítja, de Istók Ede a portfólióban szereplők közül e társaság részvényeit tartja a legkockázatosabbnak.

Az állampapírok piacán további jelentős hozamcsökkenést nem vár az ajánló, így a rövid futamidejű instrumentumokat helyezte előtérbe – olyannyira, hogy még készpénztartás is szerepel az ajánlásban. A 15 százalékos készpénzarány célja pedig az, hogy egy nagyobb árfolyamzuhanás esetén be lehessen vásárolni a kedvező kurzusú részvényekből. Az üzletkötő közép- és hosszú távon már egyértelműen stabilnak tartja a magyar piacot. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik