Gazdaság

RÉSZVÉNYPIAC – Túl a tízezres határon

A múlt hét csütörtökén, a sokadik kísérlet után, a lélektani tízezer pont fölött zárt a BUX, s hétfőig sikerült is tartania az ötszámjegyű értéket.

Többször is “tartózkodott” már 10 ezer pont fölött a napon belüli kereskedés során a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) hivatalos indexe, de eddig zárásban mindig visszaesett a bűvösnek tekintett határérték alá. A múlt csütörtökön azonban – a New York-i irányadó index, a Dow Jones előző esti tekintélyes, 2 százalékot meghaladó esése ellenére – megtört a jég. Ebben valószínűleg jelentős szerepet játszott a hivatalos bejelentés előtt kiszivárgó, az elemzői várakozásoknál kedvezőbb januári inflációs adat. (Mellár Tamás, a KSH elnöke közölte, amennyiben az erre vonatkozó gyanú beigazolódik, haladéktalanul vizsgálatot indít az ügyben.) A BUX pénteken a 10 ezer 300 pontot is elérte napközben, s ötszámjegyű értéket a pénteken és hétfőn nyilvánosságra kerülő 1999-es vállalati gyorsjelentések sem veszélyeztették. Az eddig napvilágot látott negyedik negyedéves gyorsjelentések egyébiránt többé-kevésbé összhangban vannak az elemzői várakozásokkal. Bár a megfigyelők szerint néhány napot igénybe vesz, amire az eredményeket feldolgozza a piac.

Valószínűleg nem a várakozásoktól elmaradó eredmény, hanem a jövőbeli pozitív kilátások, illetve a fejlődő piacok technológiai papírjai iránti érdeklődés emelte a Synergon árfolyamát egy hét alatt 25 százalékkal, ami ez elmúlt hét legjobb teljesítménye volt. (Ide kapcsolódik a hír, hogy az 1998 óta Frankfurtban forgó magyar Graphisoft részvényeit a BÉT-re is bevezetnék a második negyedév elejére.) A blue chipek közül jelentősen drágult a vártnál néhány százalékkal jobb adózás utáni eredményt közlő Matáv és a Richter. A távközlési társaság részvényének árfolyama 2200 forint fölötti rekordértéket ért el, a gyógyszergyári papírra ismét 20 ezer forint fölött kötöttek üzletet, amire 1998 nyara óta nem volt példa. Egy héttel ezelőtti árához képest emelkedett az elemzői konszenzustól némileg elmaradó tavalyi eredményt publikáló TVK árfolyama is. A hét vesztese a gyenge eredményeket közlő, 8,6 százalékkal visszaeső Prímagáz és az eredménybővülésről szóló beszámoló ellenére 3 százalékos gyengülést produkáló Fotex volt. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik