Gazdaság

EIB – Arccal keletnek

Az Európai Unió (EU) pénzintézeteként működő Európai Beruházási Bank (EIB) az elmúlt három évi 3,5 milliárd euróról a most kezdődött hároméves időszakban 8,6 milliárd euróra növeli azt az úgynevezett előcsatlakozási hitelkeretet, amelyből az unióba belépni kívánó közép- és kelet-európai országoknak kölcsönöz – jelentette be a múlt héten Philippe Maystadt bankelnök. A hiteleket az EIB saját kockázatra folyósítja, vagyis nem az EU által biztosított forrásokról van szó.

A belga szakember a bank tavalyi tevékenységéről tartott beszámolóján kiemelte, hogy a valutaunió támogatása és a blokkon belüli gazdasági és szociális felzárkózás ösztönzése mellett elsőrendű feladatnak tekintették a keleti bővítés segítését is. Az EIB tavaly 2,4 milliárd euró kölcsönt helyezett ki a régiós tagjelölt országokba és Ciprusra, ebből 1,5 milliárdot az előcsatlakozási különprogram keretében.

Magyarország tavaly összesen 170 millió eurót kapott (a részleteket lásd külön). A kelet-európai államok közt Lengyelország és Csehország mögött Magyarország 1 milliárd 452 millió euróval a harmadik helyen áll az elmúlt tíz évben kihelyezett pénzmennyiség tekintetében. A régióba a bank 1990 óta összesen 10,9 milliárd eurót kölcsönzött, ennek fele közlekedésre, 16 százaléka környezetvédelemre, 14 százaléka távközlésre, 14 százaléka ipari célokra, 6 százaléka energetikai fejlesztésekre jutott. “Ezzel az EIB a pénzintézetek közül messze a legnagyobb finanszírozó a régióban” – hangoztatta Maystadt. Wolfgang Roth, a térségért felelős alelnök hozzátette, hogy a tagjelölt országokban a bank ma már ugyanazt a feltételrendszert alkalmazza a kölcsönigények elbírálásakor, mint az EU-tagoknál (ahol egyébként tavaly 27 milliárd 765 millió euróra rúgtak a hitelkihelyezések).

Maystadt beszámolt arról is, hogy az EIB elkészítette az első felméréseket a balkáni stabilizációs folyamat finanszírozási szükségleteiről. Két csomagban összesen 10,7 milliárd eurónyi igényt állítottak össze, és ezt a javaslatot terjesztik majd elő a március 30-án tartandó donorkonferencián. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik