Gazdaság

CSEH ALKU – Vége a patthelyzetnek

A kiadási és a bevételi főösszegek megszavazásával első olvasatban jóváhagyta a cseh parlament alsóháza az ország idei költségvetését, amelyhez a korábbi két beterjesztéskor a Szociáldemokrata Párt (CSSD) által vezetett kisebbségi kormány nem kapott kellő támogatást. A harmadik próbálkozás sikere annak köszönhető, hogy előzőleg a CSSD hosszabb távú gazdasági és politikai paktumot kötött az ellenzék vezető erejével, a Polgári Demokrata Párttal (ODS), mely ennek fejében megszavazza a büdzsét.

A megállapodás értelmében a költségvetés hiánya az idei 35,2 milliárd korona után jövőre maximum 20, a következő évben pedig 10 milliárd korona lehet, majd 2003-ra már nullszaldós büdzsét kell készíteni. Ugyanakkorra a teljes államháztartási deficit nem lehet magasabb a maastrichti szerződésben szereplő értéknél, azaz a hazai össztermék 3 százalékánál. A kormány vállalta továbbá, hogy folytatja a bankok és más cégek privatizációját, s megkezdi a gáz- és áramszolgáltatók értékesítését is; 2002-ig a vagyonalap tulajdonának kétharmadát kell eladni, ami 120-130 milliárd koronás értéket jelent.

Szintén 2002-ig fokozatosan megszűnik a lakbérek és az energiaárak központi szabályozása. A kormány beterjeszti a hárompilléres nyugdíjrendszer bevezetésének tervezetét is.

A CSSD és az ODS tárgyalni fognak az uniós csatlakozáshoz szükséges törvényhozási feladatokról, és arra törekszenek, hogy Csehország 2003 elején készen álljon a belépésre. A megállapodásban foglaltak végrehajtásáért cserébe az ODS folytatja azt a politikáját, hogy nem kezdeményez és nem is támogat olyan parlamenti akciókat, melyek a kormány megbuktatásához vezetnének. Tekintettel a parlamenti erőviszonyokra, ez praktikusan azt jelenti, hogy Milos Zeman kabinetje kitöltheti teljes mandátumát. A 2002-es választásokig a jelenlegi 8-ról 35-re emelik a választási körzetek számát, ami egyértelműen a nagyobb pártoknak kedvez.

A piacok összességében kedvezően fogadták az egyezséget, különösen a költségvetésre vonatkozó pontokat, valamint azt a tényt, hogy elhárult az idő előtti választások bizonytalanságot okozó eshetősége is. Elemzők rámutatnak arra is, hogy a megállapodás javítja az ország brüsszeli megítélését. Václav Havel köztársasági elnök szintén elégedettségének adott hangot, de nehezményezte a kormányzati-ellenzéki együttműködés furcsa formáját, és azt, hogy a CSSD és az ODS gyakorlatilag kisajátítja az ország politikai irányítását. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik