Gazdaság

Életmód – A NOMÁDOKNAK JUTNAK A REPÜLŐTÉRI VÁRÓCSARNOKOK

A XXI. század a szüntelen helyváltoztatások kora lesz. Az emberek semmi gondot nem okoz majd, hogy jobb megélhetésük érdekében előbb Nankingba, majd Nairobiba, majd onnan New Yorkba költözzenek. Ellis Island végérvényesen a múlté. A leggazdagabbak adóemigránsokká válnak, s a továbbiakban nem valamely állam, hanem a saját zászlajuk alatt "hajóznak". Mások megtartják ugyan állampolgárságukat, gazdaságilag és lelkileg mégis elszakadnak szülőhazájuktól, mert külföldön kell megélniük. A modern technika nem az utazás kényszerétől szabadítja meg az olyan "utazó harcosokat", mint amilyen például e fejezetünk hőse, John Gruetzner, hanem az otthonmaradástól.

NEVE: John Gruetzner

KORA: 38 év

FOGLALKOZÁSA: Ügyvezető alelnök a kanadai Intercedent Ltd. nevű tanácsadó cégnél, amelynek Torontóban, Vancouverben, Pekingben és Szingapúrban vannak irodái.

HELYVÁLTOZTATÁSAI: Torontóban lakik, de idejének kétharmadában Kína különböző részein folytat tanácsadó tevékenységet. Ezenkívül sok más helyet is fel kell keresnie Ázsiában és Észak-Amerikában.

MIVEL KEZDI A BESZÉLGETÉST? Amikor felébred a repülőgépen, megkérdezi a mellette ülő utastól, hogy most éppen hova érkeznek. Az utóbbi két hét 17 repülőútja kissé zavarodottá tette.

EGY SZÖRNYŰ HÉT TÖRTÉNETE: Szingapúrból influenzásan utazik el. Arra érkezik haza Torontóba, hogy szétfagyott lakásában a vízvezeték. Azonnal repülőre kell szállnia, hogy két napig Chicagóban oktasson. Vissza Torontóba. Az időeltolódás miatti fáradtsággal és influenzával küszködve, Detroitba kell repülnie. Lélekszakadva fut végig a detroiti repülőtéren – mint O. J. Simpson annak idején a Hertz-reklámban -, de így is csak úgy éri el a Torontóba induló gépet, hogy a bezáruló ajtók közé nyomja aktatáskáját. Mielőtt felszállna egy Kínába tartó gépre, rövid pihenőt tart vízzel elárasztott otthonában.

ELŐNYÖK: “Az ember mindig ott van, ahol a dolgok történnek. Meg aztán az sem utolsó dolog, ha az embernek egészen változatos szállodai szappangyűjteménye van.”

HÁTRÁNYOK: “Mivel a külföldön töltött évek ebből a szempontból nem számítanak, olyan a szocializációm, mint egy 26 évesé. A barátaim jobban elvannak a szüleimmel, mint velem.”

A NOMÁD MOTTÓ: “Azt szoktuk mondani magunkról, hogy mi vagyunk a XXI. század vándor gyümölcsszedői, csak kevesebb a szociális problémánk.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik