Gazdaság

AGRÁRULTIMÁTUM – Torgyán másként látja

Nincs értelme a további időhúzásnak, az agrármegállapodásban rögzítettek semmi kézzelfogható eredményt nem hoztak – erre a végkövetkezetésre jutott Karsai József, az augusztusi szolnoki agrárnagygyűlés előkészítő bizottságának vezetője. Ezért a bizottság három pontos ultimátumot fogalmazott a kormánynak (lásd külön). Ha a vonatkozó jogszabályok a várt tartalommal január 31-ig nem jelennek meg, az annyit jelent, hogy vége az agrárbékének, s a gazdatársadalom megtartja országos demonstrációját a közutakon.

Elégedetlenek a tárca munkájával a húsiparosok is. A Magyar Húsiparosok Szövetsége a terméktanácson keresztül az irányárakra még a nyáron megtett javaslatuk alapján kérték az FVM-et, hogy október 15-ig hirdesse meg a piacot alakító intervenciós árakat és a jövő évi szabályozást. Csak ezek alapján tudnak ugyanis szerződni uniós partnereikkel az első negyedévre, akiknek viszont január 15-ig folyamodniuk kell az uniós beviteli kvótákért. A tárca azonban csak ugyanarra a napra ígéri az intervenciós árakat, emiatt a hazai húsipari társaságok első negyedévi exportmegállapodásai több mint kockázatosak.

Torgyán József miniszter másként látja a helyzetet. A tudományos akadémián egy rendezvény szünetében ki is fejtette: nem érti, miért ülésezik a demonstrációs bizottság, hiszen a tárca a megállapodás minden pontját betartja. Jelenleg vizsgálják a követeléseket, s azt követően folytatják az egyeztetéseket az agrárszervezetekkel. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik