Gazdaság

RÉSZVÉNYPIAC – Mint a régi szép időkben

Amíg a november végi napok a legrosszabb emlékeket idézték a tőzsdén, addig december első napjai a régi tündöklést hozták vissza.

Ha nem is száznyolcvan fokos fordulatot, de mégis alapvető változást jeleztek a legutóbbi kereskedési napok a budapesti börzén. A felfelé irányuló korrekció november végén az augusztusban tapasztalt árszint elérésekor megtorpant ugyan, ám a jövő évi, amúgy is felfokozott várakozásoknak több jó hír szolgált táptalajul az utóbbi napokban. A legfontosabb talán ezek közül a folyó fizetési mérleg hiányáról a múlt pénteken közzétett, meglepően jó adat.

Miközben az elemzők átlagosan 130 millió dollár körüli októberi deficittel számoltak, addig a valós érték mindössze 41 millió dollár lett. A 2000. év problémáját, szinte az összes piaci szereplő elereszti a füle mellett, így azoknak lett igazuk, akik nem tartottak attól, hogy az Y2K miatt csak januárban kezdődik a szokásos év végi hossz.

A blue chipek vásárlói azonban előretekintenek, nem különösebben zavarja őket, hogy a jelenlegi részvényárak az október közepi 6300 pontos szintnél átlagosan 30 százalékkal magasabbak, s hogy az index hétfőn napközben már a 8000 pontos szintet is áttörte. A legnépszerűbb részvényeknél – az 1997-es és 1998 tavaszi hosszhoz hasonlóan – megint szinte napról napra újabb árfolyamcsúcsok születnek, s immár a forgalmi adatok is a vásárlók aktivitásának fokozódását jelzik.

Az utóbbi hónapok teljesítményéhez képest remek formában volt a Mol részvénye, hiszen hétfőn napközben közel 5500, záráskor pedig 5300 forintot fizettek érte. Ez főként annak a döntésnek köszönhető, miszerint a parlament gazdasági bizottsága áldását adta a privatizációs törvény módosításához. Annak értelmében ugyanis el lehetne adni a Molban még meglévő 25 százalékos állami részesedést, ami viszont a befektetők szerint arra ösztönzi majd a kormányt, hogy végre rendezze a gázárképlet kérdését, hiszen ezzel saját részvényeinek értékét növelhetné.

A tomboló hossz ellenére a vegyi papírok közül nem a népszerűbb BorsodChem, hanem éppen a TVK drágult jobban, méghozzá több mint 12 százalékkal. Ennyivel értékelődött fel a Zalakerámia is, közel 10-10 százalékkal nőtt továbbá a Richter és a Pannonplast árfolyama is. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik