Gazdaság

UNIÓS PROGNÓZIS – Makacs optimizmus

Derülátó konjunktúraprognózist tett közzé a múlt héten az Európai Bizottság, csaknem egy időben azzal, hogy az Eurostat az euró-zóna ipari termelésbővülésének lassulását jelezte a harmadik negyedévben. E szerint, az előző negyed 0,7 százalékos gyarapodása után, július és szeptember között 0,6 százalékkal nőtt a tizenegyek ipara. E lefékeződést átmeneti jelenségnek tekintik a brüsszeli bölcsek, akik 3 százalékra módosították a márciusban még 2,7 százalékos jövő évi uniós GDP-prognózisukat. A jelentés szerint az euró-övezetben a növekedés 2,7 százalék helyett 2,9 százalékos lehet.

A brüsszeli bizottság évente kétszer ad ki előrejelzést az Európai Unió (EU) gazdaságáról. Pedro Solbes pénzügyi EU-főbiztos a jelentést ismertetve hangsúlyozta, hogy a korrekciót a nemzetközi gazdasági környezet kedvezőbbé válása és az unión belüli kereslet növekedése tette lehetővé. 2001-ben a tizenöt tagállamban átlagosan 3 százalékos, az euró-övezetben 2,9 százalékos növekedést vár a brüsszeli testület. Az államháztartási deficit GDP-arányos átlaga, az idei 1,6 százalék után, jövőre 1,2 százalék, 2001-ben 0,9 százalék lesz az euró országokban, és egyikük esetében sem közelíti meg a 3 százalékos kockázati küszöböt. A belső államadósság átlaga jövőre a GDP-hez viszonyítva 71,5, 2001-ben 69,6 százalék körül alakul.

A munkanélküliségi prognózis is javulást ígér, az idei 9,2 százalék után jövőre 8,6, két év múlva 8 százalék körüli ráta várható. Az Európai Központi Bank elnöke azonban továbbra is borúlátó e tekintetben. Wim Duisenberg szerint az euró-övezet munkanélküliségi problémái alapvetően strukturális természetűek. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik