Gazdaság

ÁPV-ÜGYEK – Függőben

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. újabb 1 milliárd 466 millió forintnyi, a tb-alapok tulajdonában lévő portfóliót kínál eladásra. Az egyes elemekre december 22-én külön-külön lehet ajánlatot tenni, de azokat csak egészben lehet megvásárolni. A felkínált portfólió legértékesebb darabja

a finn-japán Fortum/Tomen többségi tulajdonában lévő Budapesti Erőmű Rt. 2,88 százaléknyi, névértéken 413,7 millió forintos pakettje. A Budapesti Erőmű e részvénycsomagját már korábban is kínálta eladásra az ÁPV Rt., ám a pályázat akkor sikertelen volt. A most felkínált csomagban szerepel még a Medicor Holding Rt. néhány leányvállalatának – köztük a legnagyobbnak, a Medicor Kereskedelmi Rt.-nek – a kisebbségi pakettje is.

A társadalombiztosítás idei költségvetése előírja, hogy az alapok vagyonát még ez év során értékesíteni kell. Október végéig mintegy 45 milliárd forint bevétele származott a tb-alapoknak, miközben a költségvetési törvény minimum 53,4 milliárd forintot irányzott elő.

A napokban egyébként sikertelennek nyilvánítottak egy másik, a Masterfil-Text Textilgyártó és Pamutipari Kft. 90 százaléknyi, 1 milliárd 225 millió forint névértékű üzletrészére, valamint a Printex Kft. 65,7 százaléknyi, 28,9 millió forintnyi üzletrészére kiírt értékesítési pályázatot. A kétfordulós tenderen az ajánlatokat csak a csomag egészére lehetett tenni, s a fizetést kárpótlási jegyben is lehetett volna teljesíteni. A kárpótlási jegyet az ÁPV Rt. a címletérték 174,2 százalékán számolta volna el. Gyakorlatilag ez lett volna az egyetlen kárpótlási jegyes értékesítés az idén. A piacon a szakértők szerint még legalább 10-15 milliárd forintnyi jegy van.

A privatizációs szervezetnek nem sikerült lezárni tárgyalásait a Honvédelmi Minisztériummal (HM) sem a honvédségi ingatlanok átadásáról. A HM két portfólióban 260, illetve 17 ingatlanát adja át a privatizációs szervezetnek, amelyekért 9, illetve 3 milliárd forintot kap. A közeljövőben megszülethet a megállapodás. A szóban forgó szerződést egyébként egy kormányhatározat értelmében november 15-ig kellett volna aláírni. Egyes sajtóhírek szerint mindeddig azért nem került erre sor, mert az ÁPV Rt. úgy véli: a honvédség irreálisan magas árfolyamon szerepeltet több ingatlant a portfólióban. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik