Gazdaság

BÉCSI MAGÁNMÚZEUM – Fényközpont

Bécs északnyugati elővárosában, Klosterneuburgban néhány napja megnyílt Ausztria első magánmúzeuma, a kortárs művészet páratlanul gazdag gyűjteményével. Az alapító házaspár, Karlheinz és Agnes Essl. Érdekesség, hogy Agnes Essl családja hozta létre a Magyarországon is működő Baumax barkácsáruház-láncolatot.

A karintiai vállalkozó családból származó, most 60 esztendős Karlheinz Essl évtizedekkel ezelőtt, Amerikában ismerkedett meg a szupermarket-kereskedelemmel, mellesleg feleségével, Agnes Schömerrel is, aki akkortájt a New York-i Zabriskie galériában dolgozott.

A házaspár az ötvenes években kezdett bele a kortárs festészet és szobrászat műveinek gyűjtésébe, s hazatérvén Ausztriába, ez szenvedélyükké és életcéljukká lett. Mára a XX. századi művek egyik legjelentősebb gyűjteménye az övék a katalogizált mintegy négyezer darabbal.

Esslék hosszú évek óta foglalkoznak a magánmúzeum létesítésének gondolatával. Végül a Grinzinggel szomszédos Klosterneuburg mellett döntöttek. Régi partnerük a neves osztrák építész, Heinz Tesar, aki már számos, fontos európai pályázatot nyert meg terveivel és vendégprofesszorként New Yorkban, Montrealban és Hamburgban is sikerrel tevékenykedett. Most felavatott, a Duna partján mintegy száz méter hosszan elnyúló épülete minden irányból karakteresen más képet ad. Izgalmasan tagolt formái, különös “felülvilágító tornyokkal” különbözően alakított kiállító termek egész füzérét rejtik magukban. A lényeg, hogy valamennyi optimális mennyiségű természetes fényhez jusson. Ezt a mennyiséget, s persze a termek hőmérsékletét és páratartalmát egy számítógép automatikusan szabályozza.

A több mint ötven művész munkái – Hundertwasser korai festményétől egészen a nálunk nemrég botrányt kavaró Hermann Nitsch jó néhány tablójáig – nem férnek el egyidejűleg a falakon. Az időszakos és állandó kiállítások már novemberre és decemberre gazdag programot hirdetnek. Nem szólva arról, hogy a múzeum önmagában is építészeti látványosság. A Kurier különszámot, a Parnass című tekintélyes művészeti folyóirat ünnepi kiadványt jelentetett meg ez alkalomból. A máris erősen látogatott múzeumban a teljes áru belépőjegy 80 schillingbe kerül. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik