Gazdaság

PHARE-PROGRAM – Átláthatóbban

Az Európai Bizottság a következő hónapokban lényegesen egyszerűsíti, átláthatóbbá teszi és jobban összehangolja a külső országokkal folytatott együttműködés keretében kiírt pályázatokkal kapcsolatos tennivalókat – jelentették be a múlt héten Brüsszelben. Ez például a közép- és kelet-európai tagjelöltek felkészülésének segítését szolgáló Phare-programot érinti.

Magyarország jövőre 250-300 millió euró Phare-támogatásra számíthat az idei mintegy 130 millióval szemben. “Az 1997. évi keret felhasználására vonatkozóan minden dokumentum bent van az Európai Uniónál, folyamatosan jelennek meg a tenderek, így várhatóan a teljes idei támogatási összeg hasznosul” – mondta el Boros Imre tárca nélküli miniszter.

A korábbi években rendszerint az volt a probléma, hogy a dokumentumok késedelmes benyújtása vagy nem megfelelő színvonala miatt nem sikerült felhasználni a rendelkezésre álló kereteket. Az Európai Uniós támogatások nagy része társfinanszírozáshoz kötött, ennek mértéke a projekt jellegétől függően a teljes összeg 25-40 százaléka. A központi költségvetés az idén 13-15 milliárd forintot szánt a társfinanszírozására. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik