Gazdaság

DAYTRADE ÜGYLETEK – Naprakészen

A napon belüli üzletelés - a daytrade - kiváló spekulációs terep a befektetőknek, miközben jócskán növeli a tőzsdei forgalmat is.

Számos történet kering befektetői körökben olyan napon belüli spekulánsokról, akik nyitástól zárásig egész vagyonokat kerestek – vagy éppenséggel veszítettek el – a pesti parketten. A könnyű és gyors pénzszerzés lehetősége sokakat csábított az ilyen jellegű üzletelés kipróbálására. Olyannyira, hogy szakértői becslések szerint a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) forgalmának mindmáig 40-50 százalékát adják a daytrade üzletek. Így már érthető, miért van égető szükségük a brókercégeknek egy viszonylag állandó napon belül spekuláló befektetői körre.

A daytrade-elést vonzóbbá teendő, a legtöbb brókercég külön kondíciókat állapít meg az ilyen jellegű üzletelést folytatók számára. Már az egészen kevés tőkével rendelkezők is 0,25 százalékos tranzakciós díjak mellett vághatnak bele ebbe, a napi 5-10 millió forintot mozgató spekulánsok pedig akár 0,10 százalékos díjjal is megúszhatják. Egyes alkuszok azt sem követelik meg ügyfeleiktől, hogy a teljes üzletkötésnek megfelelő összeg meglegyen a számlájukon – elég, ha annak csak felével, harmadával, netán egyötödével rendelkeznek. Az elért nyereségeket, illetve veszteségeket azután e pénzalap terhére számolják el.

Van egyértelműen negatív hatása is a szóban forgó üzlettípusnak; felerősíti például az árfolyam-ingadozásokat, növelvén a piac volatilitását. Emelkedés esetén ugyanis általában először vásárolnak, csökkenéskor pedig először eladnak a napon belül üzletelők. A kereskedés során ki szokott alakulni a daytrade-elés valamelyik oldalán egy jelentős többség, ami a nap végére általában oda vezet, hogy a valós trendtől akár 1 százalékkal is eltéríthetik a daytrade zárások az árfolyamot. Különösen igaz ez, ha a többség először eladta a részvényeit, hiszen ilyenkor mindenképpen vásárolniuk kell a nap végén – nem tarthatják meg eladási pozíciójukat.

Egy másik probléma, hogy Magyarországon a brókerek napon belüli döntéseit érdemben befolyásolja, hogy az adott nap során milyen típusú társaságok kötöttek üzleteket. Általában a nagy banki háttérrel rendelkező brókercégek nem daytrade-elnek, míg a kisebbeknél egy-egy jelentős megbízás teljesülése után várható az ellenirányú üzletkötés. Tehát az adott papír napon belüli árfolyamváltozásának mértéke függ attól is, mely társaságok jelentek meg a vevői oldalon.

Az elmúlt időszakban csökkent a daytrade ügyletek száma a BÉT-en. Ennek legfőbb oka a részvénypiaci szereplők számának csökkenése, az tudniillik, hogy tavaly, a magyar értékpapírpiac rossz teljesítménye miatt, több részvénytulajdonos is alternatív befektetések után nézett. Az ügyfélkör csökkenése automatikusan mérsékelte a forgalmat, ráadásul a részvényárak több papírnál is egy szűk sávban stabilizálódtak, így nehezebbé vált napon belül nyerni, hiszen a daytrade értelme az árfolyamváltozás (lásd külön írásunkat).

“A visszaesésért a kereskedési idő meghosszabbodása is okolható” – állítja Ladomerszky Zsolt, a Német Befektetési Rt. kereskedési igazgatója. A daytrade ügyletek számottevő hányadát ugyanis a nap első és utolsó fél órájában kötik. A napon belül üzletelők, részben pszichológiai okok miatt, az első adandó alkalomra lecsapnak, azután pedig gyakran a végső pillanatokig várnak, hátha kedvezőbb árfolyamértéken szállhatnak ki. Amíg tehát nem zárták le pozíciójukat, kénytelenek folyamatosan figyelni az árfolyamokat. A BÉT kereskedési idejét május közepén 6,5 órára emelték; ez sok lelkes spekuláns kedvét elvette a napon belüli üzleteléstől, hiszen a kereskedési időt végigülni sem könnyű. Ladomerszky Zsolt azonban úgy véli, a lanyhulás ezen ok miatt csak időleges, mert a meghosszabbított kereskedés lehetőséget nyújt arra, hogy az amerikai hírekre és árfolyamváltozásokra is reagáljon napközben a pesti tőzsde.

Loncsák András, a Procent Rt. üzletkötője szerint, a fentieken túl, még legalább két eleme van a daytrade megbízások csökkenésének. Egyrészt a napon belül üzletelők közül csupán 10-20 százaléknyian lehetnek hoszszabb távon is nyereségesek. Másrészt az ügyfelek számának csökkenése, de főleg a nagy külföldi befektetők távolmaradása miatt, nincsenek olyan egyértelmű, a piacot biztosan elmozdító megbízások, amelyek miatt érdemes lenne daytrade-elni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik