Gazdaság

RÉSZVÉNYPIAC – Nem egyirányú utca

Ismét igazolódott a pár hete elhunyt tőzsdegurunak, André Kostolanynak egyik mondása: a tőzsde nem egyirányú utca.

A hosszú hetek óta tartó, erőteljes korrekció az utóbbi héten lassult, hétfőn pedig megfordult a trend, sőt kedden is (legalábbis lapzártánkig) folytatódott az index erősödése. Ezt a hatást az elemzői konszenzusnál lényegesen jobb fizetési mérlegadatoknak – egyensúly helyett 140 millió dolláros szufficit augusztusban -, valamint a nemzetközi piacok enyhe javulásának tulajdonítják a szakértők és a kereskedők. S bár a múlt héten péntekig 4 százalékkal gyengült az index, kedden napközben már alig 1 százalékkal állt csak alacsonyabban a BUX, mint egy héttel korábban.

Nem tudni, mennyire lesz tartós a felfelé irányuló mozgás, az viszont bizonyos, hogy a Mol és a Matáv árának alakulása október 1-je óta jobban befolyásolja a BUX alakulását, lévén mindkét papír súlya 20 százalék fölé nőtt az indexben. Az így bekövetkezett technikai jellegű korrekció is közrejátszott abban, hogy a múlt héten közel 6600 pontig süllyedt az index. A Mol-részvény árfolyama tovább esett, még a lélektaninak számító 5000 forint alatt is kötöttek rá üzleteket, igaz kedden már 5200 forint feletti árszint volt jellemző az olajpapírokra. Hasonló történt a nyitott tarifakérdések miatt korábban bizonytalan megítélésű Matávval, amely az 1300 forintos szint alá csúszott, ám keddre már ez a részvény is 1330 forint közelében tanyázott.

A jövő héten roadshow-t indító OTP részvénye a megjelenő kínálat ellenére (vagy éppen a “reflektorfény” pozitív hatása miatt) szintén jól szerepelt, 11 ezer forinthoz közelítő keddi árszintjével gyakorlatilag ledolgozta az egy hét alatt elszenvedett árfolyamveszteséget. A kedvezőtlen piaci hangulat mellett az Egis olcsóbb lett, e papír súlya 3,6 százalékról 2,6 százalékra csökkent az indexben, hétfőn így 7200 forintot ért a részvény, igaz pénteken még 6900 forint alatt is kötöttek rá üzletet.

Az elvesztett orosz piacait sikeresen pótló Pick ára 8500 forint fölé emelkedett e hét elejére, a stabil nyereségtermelő képességgel és magas osztalékhozammal kecsegtető Démász pedig 17 900 forintra drágult. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik