Gazdaság

PARLAMENTI VÁRHATÓ – Energikus viták a gázárról

Az országgyűlés elé kerül a héten a gázszolgáltatásról és a bányászatról szóló törvény módosítása. A kérdésről a Gazdasági Bizottságban már éles vita alakult ki. A Gazdasági Minisztérium (GM) elképzelése szerint a jövő hónaptól az import gáz árához igazítanák a hazai kitermelésű földgáz árát, a Mol Rt.-nél így keletkező többletbevételt viszont a bányajáradék 6 százalékos emelésével a központi költségvetés vonná el (Figyelő, 1999/34-35. szám).

A GM javaslatával szemben a legélesebb kritikát nem a bizottság ellenzéki tagjai, hanem a Gázszolgáltatók Egyesületének elnöke fogalmazta meg. György Pál szerint a Mol Rt.-n kívül mindenki rosszul járna a törvénymódosítással. A lakosság azért, mert emelkedne a gáz fogyasztói ára, a kormány azért, mert az áremelkedés gerjesztené az inflációt, végül a szolgáltatók azért, mert a mostaninál is többen lopnák a gázt, a számlát viszont egyre kevesebben tudnák kifizetni.

A polgárok elégedetlenségéről szóló jóslatra felélénkültek az egész napos bizottsági vitában megfáradt képviselők. Előbb a GM, majd a Mol képviselőjét faggatták, mikor és mennyivel drágulna a földgáz, ha megszavaznák a törvénymódosítást, de hiába. A minisztérium szakembere azzal nyugtatta a bizottság kormánypárti többségét, hogy elmondta: szerinte októbertől biztosan nem lesz áremelés, hosszú távon pedig legfeljebb 1-2 forinttal emelkedne az energiahordozó gáz ára köbméterenként.

Jelentős változást csak az importár növekedése okozhat. A nemzeti olajtársaság képviselője azzal igyekezett csillapítani a kedélyeket, hogy elárulta: jövő évi üzleti tervükben növekvő kínálattal és csökkenő árral számolnak, az orosz és ukrán termelőkkel kötött szerződések pedig kizárják a hirtelen árváltozásokat.

A kormányoldal végül általános vitára alkalmasnak minősítette a törvényjavaslatot, de Zakó László kisgazdapárti képviselő – civilben bányamérnök és közgazdász – jelezte: módosító javaslatot készít a parlament plenáris ülésére. A honatya szerint a mostanáig művelésbe vont gázmezők esetén nem kell emelni a bányajáradékot, a Moltól elvont költségvetési többletbevételből pedig támogatást kell nyújtani azoknak a családoknak, amelyek nem képesek kipréselni saját büdzséjükből a gázszámlára valót. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik