Gazdaság

AMERIKAI KILÁTÁSOK – Greenspan riogat

A biztos az, hogy minden bizonytalan – ezt a következtetést lehet leszűrni Alan Greenspan legutóbbi megnyilatkozásából. Az amerikai szövetségi jegybank szerepét betöltő Fed elnöke a képviselőház bankbizottságában tartott szokásos fél évi meghallgatáson – jóllehet közel három órán át beszélt – teljes bizonytalanságban hagyta a befektetőket a monetáris politika várható alakulását illetően.

Fő mondanivalója úgy szólt, hogy a Fed azonnal és határozottan cselekedni fog, mihelyt első jelét látja az infláció megugrásának. Hozzátette azonban, hogy az infláció pillanatnyilag figyelemre méltóan csekély. A múlt havi 0,25 százalékpontos kamatemelés mindazonáltal aligha volt elégséges a lappangó – a munkaerőpiac telítettségében rejlő és a termelékenységnövekedés esetleges lassulása nyomán okvetlenül felerősödő – inflációs veszély kiirtásához. Ugyanakkor a Fed nem érzi szükségét egy újabb gyors monetáris szigorításnak.

Greenspan megnyilatkozásaira teljesen eltérő értelmezések születtek. Elemzők egy része szerint valószínű, hogy a Fed kamatügyekben illetékes bizottsága már a következő, augusztus 24-i ülésén felsrófolja a rátát. Másik részük szerint a Fed egyelőre ki fog várni, s kamatemelésre csak később lehet számítani. A piacok mindenesetre az előbbi értelmezésre hajlottak – a kötvény- és a részvényárfolyamok egyaránt gyengültek.

Annyi legalább egyértelművé vált, hogy a Fed-elnök nem hisz az inflációs nyomástól mentes tartós konjunktúrában, s úgy véli, előbb-utóbb muszáj lesz újabb kamatemeléssel beavatkozni. Ezzel kapcsolatban épp a Fed közölt érdekes adatot. Júniusban az amerikai ipari termelés immár ötödik hónapja bővült – ezúttal 0,2 százalékkal -, miközben a kapacitáskihasználás alakulása eltérő tendenciát mutat: utoljára áprilisban emelkedett, 80,5 százalékra, azután viszont májusban és júniusban is 0,1 százalékkal csökkent.

Kevésbé örömteli, hogy májusban 21,34 milliárd dollárral újabb rekordot döntött a kereskedelmi mérleg hiánya. A jelenlegi hiány éves szintre kivetítve 224,8 milliárd dollár, szemben a tavalyi 164,3 milliárddal. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik