Gazdaság

VILÁGCÉGEK TOPLISTÁJA – A szupersztráda lovagjai

Az információs forradalom alaposan átrendezte a világ legnagyobb vállalatinak rangsorát – derül ki a genfi székhelyű Morgan Stanley Capital szokásos évi felméréséből. A rangsor, amelyet a vállalatok május 31-i piaci értéke szerint állítottak össze (ezt úgy számolják ki, hogy a vállalat forgalomban lévő részvényeit megszorozzák a papírok árfolyamával) a Microsoft toronymagas fölényét mutatja. A tavalyi listán még második amerikai óriáscég csaknem megduplázta az egy évvel ezelőtti teljesítményét: 407 milliárd dolláros eredményével jócskán megelőzte az 1998-hoz képest szintén fejlődést mutató és az utóbbi három esztendőben végig listavezető General Electricet.

Országok szerinti bontásban tovább tart az amerikai székhelyű társaságok szárnyalása: az első tíz között nyolc ilyen található. A lanyha európai konjunktúra mellett az öreg kontinens valutáinak gyengélkedése is közrejátszik abban, hogy földrészünk cégei hátrébb szorultak a napokban közzétett rangsorban. A német vállalatok közül például tízzel kevesebb található az ezer legnagyobb vállalkozást sorra vevő listán. A 314 európai mellett 135 japán cég található a rangsorban; utóbbiak összesített piaci értéke az elmúlt esztendők mélyrepülése után most 29 százalékkal emelkedett.

Külön lista számol be az úgynevezett feltörekvő országok cégeinek piaci értékéről. A mezőny első felét itt is a telekommunikációs cégek uralják; a listavezető a mexikói Telmex. A közép- és kelet-európai országok vállalatai közül a lengyel Telekommunikacja Polska viszi a prímet a maga mintegy 8,5 milliárd dolláros piaci értékével. A képzeletbeli regionális toplista második helyén a Matáv áll csaknem 6 milliárd dollárral, megelőzve a szintén távközlési cseh SPT-t. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik