Gazdaság

VAGYONBIZTOSÍTÁS – Kármentés

Jelentősen növekedtek az idén a külföldi utakat értékesítő irodák kauciós díjai. A megemelt összeg elsősorban a kintrekedtek hazaútját fedezi.

Egy csődeljárás alá vont utazási iroda kárvallottjai azon csodálkoztak, hogy az irodavezető mindig visszahívta őket, ha üzenetet hagytak a rögzítőn. A befizetett előleget persze nem fizette vissza, de nem is próbált meg eltűnni. Tudta, a törvény őt védi: nem tehet arról, hogy elúszott a pénz, a cég csődbe ment, van ilyen.

Az utasok effajta kiszolgáltatottsága ellen a felemelt kaució elvben már védelmet nyújt, s fedezetként szolgál a fizetésképtelenné vált irodák által külföldön hagyott turisták hazautaztatására is. Utóbbi esetek eddig évente akár több tízmillió forintnyi terhet is róttak az illetékes szervezetekre. Ilyenkor ugyanis nemcsak a hazautat, hanem azt a néhány napot is az államnak kell finanszíroznia, amelyet a nyaraláson felül kint töltenek a turisták, arra várva, hogy helyet kapjanak egy-egy repülő- vagy buszjáraton. A költségek gyakorlatilag behajthatatlanok voltak, mert a becsődölt irodák rendre nemcsak fizetésképtelennek, de vagyontalannak is bizonyultak.

Az idén jelentősen emelkedett a külföldi utakat szervező irodák nettó árbevétele után kötelezően elkülönítendő kauciós díj. A belföldi utakat szervezők számára viszont eltörölték e díjat. Ha az utazási iroda lekötött férőhelyes különrepülővel utaztatja turistáit, a vagyoni biztosítéknak minimum 20 millió forintnak kell lennie. Nem teljes körű repülőbérlet, úgynevezett block seat esetén a kaució minimum 10 millió forint. Mindkét esetben még nagyobb vagyoni biztosítékot kell nyújtani, ha az adott utazási iroda tavalyi nettó árbevétele meghaladja a 300, illetve az 500 millió forintot. Ebben az esetben ugyanis azt a táblázatot kell alkalmazni, amely pontosan meghatározza, mennyi kauciót kell elkülönítenie az utazásszervező társaságoknak (lásd táblázatunkat). A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara tájékoztatása szerint a nyilvántartásba vett irodák befizették a felemelt összeget az előírt május 30-i határidőig. Sokan attól tartottak, hogy emiatt drágulnak majd az utak is. Ám szakértők szerint a legtöbb iroda magára vállalja a többletet, s legfeljebb az infláció miatt kér magasabb árat egy-egy tengerparti nyaralásért. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik