Gazdaság

PRÍMAGÁZ HUNGÁRIA RT. – Gázerővel

A kiegyensúlyozottnak és stabilnak tűnő magyar gázkereskedelmi piacon valójában vérre menő versengés folyik a piaci szereplők között. A Prímagáz felismerte, hosszú távon csak az maradhat nyereséges, aki képes új felhasználási területeken a többieket megelőzve új piaci részesedést szerezni.

Kényes helyzetbe kerülhetnek a propán-bután gáz magyarországi piacának szereplői, ha tovább folytatódik a kereslet lassú, de tendenciózus beszűkülése. A Prímagáz Hungária Rt.-nek – mint a piac vezető vállalatának – nagy kihívást jelent, hogyan őrizze meg piaci részesedését és miként növelje nyereségességét.

A cég a múlt évben – látszólag minden különösebb erőfeszítés nélkül – az előzetes várakozásoknak megfelelően teljesített. A nemzetközi számviteli szabályok (IAS) alapján számítva közel 20 milliárdos forintos üzleti forgalom mellett 2 milliárdot meghaladó adózott eredményt mutatott fel a társaság. Mindez az árbevétel néhány százalékos csökkenése mellett több mint 23 százalékos eredménynövekedést hozott.

BARÁTSÁGOS OSZTALÉKPOLITIKA. A magyar számvitel szerinti adózott nyereség közel felét fizették ki osztalék formájában, ami 260 forintot jelentett részvényenként. A stabilnak tűnő eredményeket azonban beárnyékolja az új arculatot kereső magyarországi gázpiac, ahol a Prímagáz mellett még néhány másik szereplő is reméli, hogy növelni tudja piaci részesedését a többiek rovására. Figyelembe véve, hogy e piac az elmúlt években folyamatosan szűkült – legalábbis az értékesített gázmennyiséget tekintve -, egyértelműen prognosztizálható a versenyhelyzet erősödése.

Éppen ezért 1998. alapvetően a piaci pozíciók megszilárdításának és a jövő évezredre való felkészülésnek az éve volt a Prímagáznál. Az év folyamán minél gyorsabb ütemben próbálták növelni törzsvásárlóik számát. A tartályos PB-gáz piacán ennek eredményeként 1430 új tartályt telepítettek, míg a palackos gáz terén – a gázutalványos akciónak köszönhetően – jelentős számú fogyasztót sikerült visszacsábítani. Egy falugáz projekt kivitelezése is befejeződött tavaly. A fentiek együtt segítették hozzá a céget, hogy nem csökkent számottevően magyarországi részesedése; továbbra is átlagosan a piac 60 százalékát tartja kézben, ami a palackos gáznál 65, a tartályosnál pedig 52 százalékos hányadnak felel meg. Semmelveisz Zoltán vezérigazgató úgy véli, hogy tartályos és palackos gázból együttesen évi 300-320 ezer tonna körüli gázmennyiség kel majd el az országban az elkövetkezendő években – a mai állapotokhoz képest tehát nem várható jelentősebb változás. E peremfeltételek mentén szerinte a Prímagáz, folytatva átgondolt értékesítési stratégiáját, minden valószínűség szerint meg tudja őrizni piacvezető pozícióját.

E pozíció eddigi megtartásának elengedhetetlen feltétele volt a költségek lefaragása. Az elmúlt években tapasztalható folyamatos eredményjavulás nagyrészt éppen ennek volt köszönhető. A létszámleépítések, az új logisztikai rendszer bevezetése, a kapcsolódó tevékenységek külső vállalkozóknak való átadása mind abból a célból történt, hogy a Prímagáz hatékony, rugalmas vállalattá alakuljon. A vezérigazgató azonban azt vallja, a ráfordításokon még van mit csökkenteni; például a jelenlegi 900 fős alkalmazotti létszámot hosszabb távon 600-650 főre kívánja leszorítani.

A társaság jövő évezredre való felkészítésében talán a legfontosabb, hogy új alkalmazási területekre kívánnak betörni. Mindezt már több piaci újdonság megjelentetésével is bizonyította a Prímagáz. A legnagyobb sikert a mezőgazdasági felhasználásoktól várják, hiszen itt már több kézzelfogható eredmény jelentkezett. Ilyen alkalmazás többek között a gyümölcsösök, szőlők termikus gyomtalanítása, a kézi termikus gyomtalanítás, a termikus burgonya deszikálás vagy a termikus szőlő lelevelezés. Ezen eljárások közös lényege, hogy az elpusztítandó gyomot, vagy más növényt 60-80 Celsius-fokos hőhatás éri. Lévén bizonyos gyomok hőtűrőképessége alacsonyabb, mint más növényeké, az eljárás kiválóan alkalmas gyomtalanításra. A múlt év során elkészült az ilyen eljárással kezelt szőlőtövek terméséből elsőként palackozott egri chardonnay.

Az új termékek közel 400 különböző felhasználási területen alkalmazhatók, amelyek közül figyelmet érdemelnek még a gázüzemű szárító berendezések, a csirkeneveldék és a már többek által ismert hősugárzó ernyők. Piaci pozícióit erősítendő, a Prímagáz e technológiák alkalmazóinak bérbeadási konstrukció vagy finanszírozási könnyebbségek révén nyújt segítséget.

A gázüzemű autózás elterjedése egy további potenciális értékesítési csatorna lehet. A vezérigazgató szerint ha az autógáz elterjedne a tömegközlekedésben, az legalább 50-100 ezer tonnával meglódítaná az értékesíthető gázmennyiséget. Ez 15-35 százalékos piacbővülést jelentene. A Vértes Volán buszállományában jelenleg is üzemel két autógázos kísérleti busz, az azokkal szerzett tapasztalatok biztatóak. A jelenlegi árak mellett egyelőre az autógáz nem veheti fel a versenyt a benzinnel és a dízellel. Ugyan környezetszennyező hatása jóval kisebb a két hagyományosabb energiahordozóénál, de figyelembe véve az átállítás költségeit, a 10-15 százalékkal magasabb fogyasztást, valamint a felhasználás során jelentkező egyéb kellemetlenségeket – például a teljesítménycsökkenést -, az autógáz jelenlegi ára mellett nem gazdaságos az átállás. A probléma fő forrása, hogy míg az unióban 100 euró adó esik egy tonna autógázra, addig nálunk ugyanez a tétel 300 eurónak megfelelő forint körül alakul. Szakértői számítások alapján az autógáz abban az esetben jelentene reális alternatívát, ha literenkénti ára 60-70 százaléka lenne a benzinének. Ekkor egy átlagos felhasználó esetén három év alatt térülne meg az átállás.

AMIRE A PIAC VÁR. A társaság részvényei az utóbbi időben igen rosszul szerepelnek a tőzsdén. Elemzői vélemények szerint a Prímagáz-papírok árfolyama azért nem képes számottevően emelkedni, mert nem várható semmilyen érdemi, a társaság eredményét jelentősen befolyásoló hír. Az osztalékfizetést megelőző időszakban ugyan felfutott az árfolyam, de a halovány első negyedéves eredmények hatására mostanra visszatért a 2100-2200 forint közötti ársávba. A kérdés tehát az, hogy a most, illetve a közeljövőben napvilágra kerülő pozitív hírek továbblendítik-e a részvényeket a jelenlegi árszintről.

A társaság vezérigazgatója szerint a reális árfolyam valahol 5 és 6 ezer forint között lenne. Annál is inkább, mert a konkurens energiaforrások minden bizonnyal drágulni fognak a gázhoz képest, a Prímagáz háza táján pedig több, az eredményeket jelentősen befolyásoló esemény is (lásd külön anyagunkat a 47. oldalon)a küszöbön áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik