Gazdaság

SZEMÉLYCSERÉK A D&T-NÉL – Hallgató taktika

A Postabank-botrányt követően megkezdődött a Deloitte&Touche (D&T) vezetőségének lecserélése. Elsőként Lőrincze Péter távozott ügyvezetői igazgatói székéből; helyét Arthur J. Schmeiser vette át, aki korábban a közép- és kelet-európai regionális praxist vezette. Kemenes Ernő, mint mondják, egy éven belül szándékozik nyugdíjba menni, helyére hangsúlyozottan magyar elnököt keresnek. Rossz nyelvek szerint a frissen kinevezett amerikai ügyvezető feladata olyan első embert találni, aki a hazai kormánykörök számára is elfogadható.

Emlékezhetünk a Postabank reklámszlogenjére: “A bank, amely igazán közel áll önhöz.” Most még közelebb áll mindannyiunkhoz, hiszen valamennyi adófizető a magáénak érezheti azáltal, hogy az állam jelentős tőkeinjekcióval volt kénytelen megerősíteni. Még eltart egy ideig, amire a Postabank különféle kétes ügyletei tisztázódnak és eldől, lesz-e mindezért valamiféle felelősségre vonás; a politika e témában még nem hozott döntést. Az azonban már világos, hogy a bank volt könyvvizsgálója nem tehető felelőssé a tulajdonosok és hitelezők hamis tájékoztatása miatt. Kiderült ugyanis, hogy az a teljességi nyilatkozat, amely kimondja, hogy a bank vezetősége valamennyi információt átadott a könyvvizsgálónak, s azok megfelelnek a valóságnak, hamis. Ettől a ponttól kezdve pedig már nem képezheti vizsgálat tárgyát, hogy mit ellenőrzött a könyvvizsgáló és mit nem, mi az, amit azért nem láthatott, mert eldugták előle és mi az, amit egyéb okból nem vett figyelembe vizsgálata során.

A Postabank 1997. évi beszámolójában szereplő számadatok hirtelen és drasztikus változásáról, a három nemzetközi könyvvizsgáló cégnek – a D&T mellett a KPMG-nek és az Ernst and Youngnak – adott megbízásokról, a vizsgálatok eredményeiről a hivatalos körök, úgyis mint a régi és új tulajdonosok – köztük az állam -, az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet (ÁPTF), vagy a Könyvvizsgáló Kamara nem nyilatkoztak és nem nyilvánítottak véleményt. Ehelyett csendes és elegáns lépések követték egymást. A tulajdonos nem váltott automatikusan könyvvizsgálót bankjában, hanem csak elfogadta lemondását és újat választott helyette. A Könyvvizsgáló Kamara nem folytatott etikai eljárást, hiszen ezt senki nem kérte tőle. Az ÁPTF pedig jobban odafigyelt, hogy az általa kiírt tendereket mely könyvvizsgáló társaság nyeri. Nem hoztak létre – noha mostanában szokásos – parlamenti vizsgálóbizottságot az ügy tisztázására. A bankban vizsgálatot végző másik két auditor cég is hallgatott – pedig ha valaki, akkor ők tudtak volna mesélni -, mert őket köti a titoktartási szabály.

Így aztán lassan elcsitultak a viharok. Ennek ellenére úgy tűnik, a Postabank-ügy nem múlhat el nyomtalanul a D&T életében. Az anyacég reagált, mégpedig igen gyorsan. Nem csoda, hiszen a magyar iroda a zászlóshajó, ez adja a térségben keletkező bevételek egyharmadát. Ezt a pozíciót pedig valahogyan fenn kell tartani, mindent meg kell tenni az ügyfelek megtartása érdekében. Új, amerikai ügyvezetőt neveztek ki az itteni leányvállalat élére, és keresik az új elnököt is, aki – mint hangsúlyozzák – csak magyar lehet. Ezenkívül külföldi szakemberekkel erősítik meg a céget, akiknek feladata a magyar munkaerő továbbképzése lesz.

Mindeközben igyekeznek teljesen elvonatkoztatni az előzményektől, a Postabank-ügy szóba sem kerül. Ahhoz a történteknek látszólag semmi köze sincs, mintha teljesen véletlenül éppen most érett volna meg a helyzet a vezetőváltásra: Lőrincze Péterre éppen most van szüksége a közép- és kelet-európai régiónak, és Kemenes Ernő is éppen most fáradt bele a munkába, s tervezi nyugdíjba vonulását. Miközben hangsúlyozzák, hogy egy ilyen nemzetközi holding esetében mindegy, amerikai, francia, vagy éppen magyar nemzetiségű a cég vezetője, kiemelik: természetesen az a cél, hogy a budapesti részleget minél több magyar származású vezető irányítsa.

Az elmúlt hat hónapban a három fő üzleti terület élére is új emberek kerültek. A könyvvizsgálatot Steve Labossiere irányítja, ő hitelesítette egyébként a Postabank 1998-ról szóló éves beszámolóját is. Elődje francia könyvvizsgáló volt, még korábban pedig egy angol töltötte be ezt a posztot. A New Yorkból érkezett Gerard Lambert, aki az adó- és pénzügyi tanácsadó részleget vezeti, két amerikai kollégáját követi e székben. Az üzleti tanácsadó részleg az egyetlen, amelynek élén 1993 óta magyar áll, jelenleg Ludman Lajos a vezető.

Az érintett körök tehát nem reagáltak a Postabank-ügy kapcsán, talán mert nem akartak, talán mert nem engedhették meg maguknak. A D&T ügyfelei és piaci vetélytársai azonban, úgy tűnt, lépéseket tettek a könyvvizsgáló cég piaci háttérbe szorítása érdekében. Lapunk felméréséből (Figyelő, 1999/14. szám) kiderült, hogy különböző okokból ez idáig hat bank megbízását vesztették el, míg további kettő is más könyvvizsgáló választását tervezi. Ezzel szemben Steve Labossiere úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt év augusztusa óta mindössze három könyvvizsgálati ügyfelet vesztettek el. Azt is elárulta, hogy azóta audit ügyfélkörük 10-15 új társasággal bővült. Arthur J. Schmeiser szerint az általa irányított cég a hazai versenyben nyújtott szolgáltatások minőségét tekintve az első helyen szerepel, és teljesítette az idei év első negyedévére előirányzott növekedést. Az árbevétel alapján felállított rangsorban a D&T régi és új ügyvezetője egyaránt az első három közé teszi cégét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik