Gazdaság

A DEUTSCHE BANK TERVEI – Erődemonstráció

Az 1998-ban a megelőző évinél több mint 20 százalékkal több osztalékot fizető Deutsche Bank a folytatódó jövedelmezőségjavulás jegyében további terjeszkedésre készül. Mindenekelőtt a Bankers Trust immár hónapok óta lebegtetett átvétele került fókuszba, s ehhez gyakorlatilag biztosra veszik az amerikai pénzügyi hatóságok jóváhagyását. A további terjeszkedés finanszírozására nagyszabású tőkeemelés várható Németország vezető bankjánál.

Meglehetősen jó jövedelmezőségi eredményekről adott számot az 1998-ról szóló, a közelmúltban nyilvánosságra hozott jelentésében a Deutsche Bank AG, a kiváló mutatók azonban részben egyszeri tételeknek köszönhetők. Ezek között mindenekelőtt a pénzintézet Daimler-részesedése után kasszírozott több mint 3,2 milliárd márkás osztalék említendő. Igaz, a kiadási oldalon is megjelentek rendkívüli sorok: az euró bevezetésének költségei és a 2000. évre való számítástechnikai felkészülés összesen 750 millió márkába került, a nyugdíjalapokkal szemben fennálló befizetési kötelezettségek átértékelése további 445 millió márkába.

Kellemetlen fejleményként ismeri el a bank beszámolója azt, hogy a múlt évben költségesebbé vált az üzletmenet: a ráfordításoknak a bevételekhez viszonyított aránya a megelőző évi 76 százalékkal szemben 78 százalékra emelkedett. E téren a radikális javulást jelentő 65 százalék elérését tűzték ki célul 2001-re.

A Bankers Trust beolvasztása a várakozások szerint komolyan segíti majd a hatékonyság növelését; a fúzió a felek tevékenységének teljes összeillesztésékor évi 1,7 milliárd márkányi költségmegtakarítást tesz lehetővé. Az idén ennek 40 százalékát, 2000-ben 75 százalékát, 2001-től pedig a teljes mértékét tervezik elérni. Az ésszerűsítés jegyében 5500 munkatárstól készülnek megválni, mindenekelőtt Londonban és New Yorkban. Az amerikai pénzintézet integrálásával az üzleti eredmény 2001-re 12 milliárd márkára fog emelkedni a prognózisok szerint. Az egyesülés engedélyezésének folyamatát várhatóan nem befolyásolja a Holocaust-áldozatok kártalanításáról tavaly ősz óta folyó huzavona, a német társaság igazgatósága “100 százalékig” biztosra veszi, hogy még 1999 közepe előtt megszületik az amerikai hatóságok pozitív döntése.

A Bankers Trust “át-adását” egyébként azok a szervezetek ellenezték, amelyek szerint a Deutsche Bank még nem teljesítette a náci korszakban végzett pénzügyi tevékenysége miatti jóvátételi kötelezettségeit. New Yorkban a múlt hét végén tartották az e vita lezárására hivatott konferenciát. Úgy tűnik, a német bank megbízottainak sikerült kielégítő kompromisszumos megoldást előterjeszteniük. Így megnyílik az út a New York-i bankfelügyelet és a Federal Reserve – az ügylet előfeltételéül szolgáló – hozzájárulása előtt. Optimális esetben júniusra várható a Deutsche Bank és Bankers Trust frigyének hatósági jóváhagyása.

A különböző válságok ellenére (beleértve az oroszországit is) a legnagyobb német bank 1998-ban változatlan üzleti eredményt ért el. A kamattöbblet a kockázati tartalékot figyelembe véve, a csökkenő kamatmarzs ellenére is 4,3 százalékkal emelkedett. A bank feloldotta a dél-koreai és thaiföldi kinnlevőségei után képzett kockázati tartalékot, Oroszország vonatkozásában viszont meg kellett növelnie ezt a biztonsági puffert. A konszern az 1997-ben önmaga átalakítására képzett alapból szerkezetváltásra 700 millió márkát vett igénybe, így most már csak 1,1 milliárd márka áll rendelkezésre.

Minden hátráltató tényező ellenére 1999-ben az előző évinél is érezhetően nagyobb osztalékkal számolnak. Az igazgatóság ezt úgy értelmezi, mint a bank jövőbeni, tartós jövedelmezőségi erejének jelét. Az idén az első két hónapban kiválóan alakultak a dolgok; az üzleti eredmény lényegesen meghaladta az előző év azonos időszakáét.

Hogy a Deutsche Bank stratégiai lépésekre készül, arra nyilvánvalóan utal az ambiciózus tőkeemelési szándéka is. A belgiumi és olaszországi akvizíciók, valamint a spanyol postával folytatott együttműködés kialakítása után a pénzintézet lengyel (lásd külön írásunkat) és francia terjeszkedést készít elő. Franciaországban 1999 második félévében új fiókok megnyitásával fog “eldördülni a startpisztoly”, ám amennyiben ésszerű lehetőség kínálkozik valamilyen kooperációra, azt meg fogják ragadni. A francia nagybankok jelenlegi partnerkeresési körtánca azonban egyelőre nem “indította be” a németeket, a Deutsche Bank ebben az ügyben már-már gyanúsan tartózkodóan viselkedik.

Előkészületek folynak viszont a bank eddigi legnagyobb tőkeemelésére: az akció akár 6 milliárd márkát is hozhat. A részvénykibocsátás során a német tulajdonosoknak körülbelül 4 milliárd márkára terveznek elővételi jogot kínálni, a további 2 milliárdos összeget az európaiakon kívül főleg amerikai befektetőktől remélik. A pénzintézet részvényeinek 8,1 százaléka jelenleg is amerikai kezekben van, pedig a papír New York-i tőzsdei bevezetését is még csak most tervezik. Rolf Breuer, az igazgatótanács elnöke egyébként hangsúlyozta: a jelentős tőkebevonás nem az amerikai Bankers Trust vételárának előteremtéséhez szükséges, annak az összegnek a nagyobb részét ugyanis már felvették a nemzetközi tőkepiacokon. A menedzsment azonban úgy véli, hogy a Deutsche Bank még nem érte el optimális struktúráját, s pénzügyi megerősítésre szorul a további akvizíciókhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik