Gazdaság

PICK SZEGED RT. – Csemegének számít

Naponta lehet hallani a médiában, mennyire nehéz helyzetben van a magyarországi húsipar. Tény, hogy a fokozódó verseny, a világpiaci árak mélyrepülése nemcsak a termelőket sújtja világszerte, hanem a húsipari vállalatokat is, hiszen az eladhatatlan készletek miatt az árak drasztikusan, önköltségihez közeli szintre csökkentek az elmúlt hónapokban. A magyar cégek további versenyhátránya, hogy az itteni szemmel jelentősnek tűnő állami szubvenciók elmaradnak az Európai Unión (EU) belüli mértéktől, így az ország hússzükségletét meghaladó sertésállomány jelentős része eladhatatlanná válik, vagy csak áron alul értékesíthető. Mindezek ellenére az elemzők szerint a Pick Szeged Rt. - a hazai húsipar zászlóshajójaként - bizakodóan tekinthet a jövőbe, hiszen eredményessége várhatóan továbbra is meghaladja versenytársaiét.

Egyelőre nem képesek közös érdekeiket érvényesíteni a hazai húsipari vállalatok a nagy szupermarketeket üzemeltető láncokkal szemben, ami tovább erősíti kiszolgáltatottságukat – véli Schenk Tamás, a Concorde Befektetési Rt. elemzője. Nem véletlen, hogy csak igen rossz fizetési feltételek mellett tudják eladni húskészítményeiket. E helyzetet csak rontja az a gyakorlat, hogy a beszállítói szerződések előírják: az akciós termékeket mindenáron értékesíteni kell, méghozzá közel önköltségi áron.

A kiárusításokat pedig a szupermarketek úgy osztják el időben a különböző beszállítók között, hogy nagyjából minden hónapban kerüljön akciós termék a polcokra. Ami egyúttal azt is jelenti, hogy bizonyos húsáruk egész évben áron alul kaphatók. Bár jelenleg a húskészítmények alig 20 százaléka kerül szupermarketeken keresztül a fogyasztókhoz, az EU-ban tapasztalható 50 százalékos arány arra utal, hogy előbb-utóbb Magyarországon is meghatározó lesz e disztribúciós csatorna.

E fejlemény a Pick Rt. itthoni helyzetét mindenesetre tovább erősítené. Pedig a szegedi szaláminak köszönhetően a társaság már most is messze a legjobb fizetési feltételeket tudja kialkudni e piacon, emellett – szembehelyezkedve a fokozódó árversennyel és elsősorban a minőségre koncentrálva – elérte, hogy húskészítményei drágábban is eladhatók. A társaság a saját bolthálózat vonatkozásában is jobb helyzetben van versenytársainál, hiszen általában a települések legfrekventáltabb helyein van jelen. Mindezek tükrében nem meglepő, hogy a húsiparban szokásos 2 százalékos árbevételarányos nyereséggel szemben a Pick az összes érdekeltségére vetítve is 7,6 százalékos haszonkulcsot mutat fel, s a vonatkozó érték önmagában az anyavállalatnál meghaladja a 10 százalékot is.

A társaság növekedésében és nyereségességében jelentős potenciált jelenthet az EU-csatlakozás, hiszen a szegediek ilyen háttérrel még könnyebben értékesíthetnék jó nevű termékeiket, emellett a vámterhektől is mentesülnének (ez nem kis tétel a Pick esetében; jelenleg 100 millió forintot meghaladó vámkötelezettsége van évente a társaságnak).

Azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a szigorúbb uniós szabályozás mellett a jelenleg 25 százalékosra becsült feketepiac szerepe visszaszorulna. A következmény egyrészt a kereslet bővülése, másrészt viszont a magyar piaci kapacitás csökkenése – vagyis a versenytársak számának mérséklődése – lenne. Schenk Tamás szerint ez esetben a jelenlegi piaci szereplőknek akár 20 százaléka is csődbe mehet.

Ami a Picket illeti, első ránézésre talán meglepő módon, a húsárak csökkenése összességében inkább javította, semmint rontotta a társaság nyereségességét. Amíg ugyanis a sertéshús beszerzési költsége jelentősen mérséklődött – a korábbi kilónkénti 260 forintról 200 forint alá -, addig, más húsipari társaságokkal ellentétben, a Pick nem kényszerült arra, hogy termékeit olcsóbbá tegye, így nőtt a társaságnál a hús kilónkénti nyereségessége. Ráadásul mindezt a forgalom csökkenése nélkül sikerült megvalósítani.

A Pick-részvények jelenleg többek szerint is igen olcsón forognak a Budapesti Értéktőzsdén. E tény fő okaként a mostoha időjárási viszonyokat, azon belül is elsősorban az ár- és belvíz okozta károkat jelölhetjük meg, hiszen a takarmányárak várhatóan emelkedni fognak az idén. Ennek következményeként a sertéshús beszerzési ára is feljebb mehet, ami abban az esetben egyértelműen rontana a cég nyereségességén, ha azt termékei árában nem tudja továbbhárítani a fogyasztókra. További lehetséges okként jelölhetjük meg a szerbiai háborút. De olyan véleménnyel is találkozhatunk, amely szerint a piac nem érzi, hogy a húsárak alakulása és a Pick nyereségessége nem feltétlenül kötődik egymáshoz.

A Pick-papírt jelenleg hosszú távú vételre ajánlja a Concorde, amit az általa valamivel 5 százalék fölé becsült jelenlegi P/E- (árfolyam/részvényenkénti eredmény) mutatóval indokol. Ez az érték pedig azt jelenti, hogy a Pick esetében a piaci átlaghoz képest megszokott 12-15 százalékosnál nagyobb diszkonthányaddal rendelkezik a részvény. Mindent egybevetve, a piaci átlaghoz képest várhatóan erősödnie kell az árfolyamnak. Az 5 körüli P/E mögött egy 1398 forintos EPS-becslés (részvényenkénti eredmény) áll, mely érték viszonylag alacsony, legalábbis elmarad a piacon kialakult elemzői konszenzustól.

Schenk Tamás az 1999-es árbevételt 56 milliárd forintra, míg a nettó eredményt 4,3 milliárd forintra prognosztizálja; ezen értékek az üzemi eredmény több mint 1 százalékos növekedését tartalmazzák. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy úgynevezett “húzó információk” nélkül nehéz lesz az árfolyamot kimozdítani a mostani helyzetéből – a piaci átlaghoz képest. Márpedig jelentősebb változásokkal nem lehet számolni a társaság életében, a közép- és kelet-európai akvizíciók mindenesetre még koraiak lennének, a hatékonyság pedig a jelenlegi piaci helyzetben már nehezen fokozható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik