Gazdaság

FELPÖRGETETT VILÁGHÁLÓ – Ezerszeres sebességgel?

Az Internet elvileg ugyan nagyon jó dolog, ám a gyakorlatban sok gond van vele: bizonyos alkalmazásokhoz - akár már a hálón keresztüli beszélgetéshez is - lassú és megbízhatatlan. A lehetőségek tényleges kiaknázására Amerikában két projekt indult el: a Next Generation Internet és az Internet2. A lemaradás elkerülése érdekében már a magyar akadémiai szféra is hozzáfogott a munkához, egyre konkrétabb tervek születnek.

Százszor, ezerszer gyorsabban száguldani a világhálón – ez a célja az amerikai kormányzat technológiai központú kezdeményezésének, a Next Generation Internetnek (www.ngi.gov). A nonprofit kezdeményezésként beindított Internet2 projektben (www.internet2.edu) pedig 34 amerikai egyetem és közel 90 cég, illetve szervezet vesz részt, annak érdekében, hogy segítse, koordinálja az olyan hálózati szolgáltatásokat, amelyek biztosítják az Egyesült Államok vezető szerepét a felsőoktatás és a kutatás területén – tudva persze, hogy az új megoldások pillanatok alatt el fognak terjedni a világban. A projekt központjában a Gigabit for second Points of Presence (GigaPop) elnevezésű új technológia létrehozása áll, amely arra hivatott, hogy a nagy sebességigényű alkalmazások számára is garantálni tudják az adatforgalom biztonságát.

A két – egymással együttműködő – program révén minőségi változás várható a kutatás, illetve a kommunikáció területén. Hogy csak néhány példát említsünk: erősödnek a kutatási kooperációk, elterjed a virtuális laboratórium, a műszer- és betegmegfigyelés távoli alkalmazása és a távdiagnózis. Lendületet kapnak a digitális könyvtárak, vagyis hifi hang- és képátviteli technológiák révén új típusú szolgáltatásokat vehetünk majd igénybe, és – az eddigi korlátokat áttörve tényleg megvalósulnak az óriási adattömegeket megmozgató tudományos együttműködések, akár földrészeken is átívelve.

Ahhoz hogy a rendszer itthon is megjelenjen, fel kell készülni a váltásra, az átállásra. Az akadémiai szféra már foglalkozik a témával, a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program (NIIF) keretén belül tervezik a hazai hálózat kiépítését és majdani kiaknázását. A NIP (Nagy sebességű Internet2 Pilot) program minimálisan olyan sávszélességet hoz majd létre az Egyesült Államok felé, amelyen keresztül csatlakozni lehet az ottani Internet2 programhoz, de emellett biztosítani fogja a hasonló páneurópai kezdeményezéshez való csatlakozást is. Az alaphálózat kiépítésében a Matáv részvételére számítanak a NIIF koordinátorai.

Egyelőre még csak ábránd, de a technológia gyors fejlődésének köszönhetően hamarosan valósággá válhat az internetes telefontechnika tágabb körben való kipróbálása, országos multimédia alapú múzeumi rendszer kiépítése, Magyar Elektronikus Film- és Zeneműtár létrehozása (amely a hazai film- és videokultúrát, zenei archívumokat fogná össze), vagy a Neumann János Digitális Könyvtár terveihez kapcsolódó, a magyar történelmet, kultúrát feldolgozó projekt. A sokak által már gyakran használt Magyar Elektronikus Könyvtár (www.mek.hu) is új lehetőségekkel bővülhet. Ilyen lehet a vakok és gyengénlátók számára felolvasható formátumú számítógépes szövegek szolgáltatása, vagy az egyetemi jegyzetkiadás gondjainak enyhítése az elektronikus publikálás segítségével.n

Ajánlott videó

Olvasói sztorik