Gazdaság

BIZTOSÍTÓK A BIZTOSÍTÁSI ADÓRÓL – Aktív rezisztencia

Korainak ítélik a honi biztosítók a biztosítási adó bevezetését. Szerintük ez a lépés a költségvetésbe befolyó évi 6-8 milliárd forintnál nagyobb veszteséget okozna, mert megakasztaná a piac bővülési folyamatát.

Biztosítási adó valóban létezik szinte valamennyi OECD-országában – ismerik el a Magyar Biztosítók Szövetségénél (Mabisz) -, ám az adott kormányzatok kivárták bizonyos feltételek teljesülését, mielőtt bevezették volna ezt az adónemet. E feltételek között egyfelől a biztosítással való ellátottság, másrészt a magasabb életszínvonal szerepelt. Nálunk jelenleg közel 4 millió biztosítási szerződés él, ez azonban korántsem jelent ennyi biztosítottat. Az Állami Biztosításfelügyelet (Ábif) adatai szerint a múlt év végén 2,9 millió állampolgár rendelkezett valamiféle biztosítási kötvénnyel, ám a piac minden valószínűség szerint ennél jóval nagyobb koncentrációt mutat.

A kormányzati tervek szerint a nem-életbiztosításokat 5 százalékos adó terhelné, mely mérték alól csak a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás számítana kivételnek (ennél 3 százalék alatti adóval is megelégednének). Mindemellett napirenden van az életbiztosítások adókedvezményének eltörlése is. Ahogy a Mabisz tartja: a biztosítások megadóztatásából származó évi 6-8 milliárd forintnyi költségvetési bevételt az újabb elvonás piacra gyakorolt hatása akár teljes mértékben, sőt, még azon túlmenően is “ellensúlyozhatja”. Azaz a biztosítások bővülése – a tavalyi díjbevételi felfutás és szerződésszám-stagnálást követően – erősen lelassulhat. Intézkedésével a kormányzat ugyanis – kiváltképp azért, mert 1999-től már 1 százalékos katasztrófavédelmi hozzájárulás is terheli a biztosítókat – díjemelést válthat ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik