Gazdaság

RÉSZVÉNYPIAC – Tavaszi áradás

Gyökeres fordulatra került sor a hét elején a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). A folyó fizetési mérleg minden várakozásnál kedvezőbb januári adata - párosulva a New York-i Dow Jones rekorddöntésével - meghozta a vételi kedvet. A nagy ugrás után az elemzők többsége kiegyensúlyozottabb piacra számít, továbbá arra, hogy felerősödik az individuális céghírek árfolyam-alakító szerepe.

Jóllehet, a nemzetközi porondról alapvetően kedvező hírek érkeztek, a múlt héten mégis egyértelmű lejtmenet jellemezte a pesti börzét. A BUX csütörtöki 5253 pontos értéke azt jelentette, hogy tavaly október óta nem voltak olyan olcsóak a magyar papírok, mint a múlt héten.

A pénteki kisebb korrekciót követően azonban e hét első napján 180 fokos fordulat következett be: a BUX értéke egy nap alatt csaknem 9 százalékkal emelkedett. A hét elejét, csakúgy mint a korábbi három hetet, a makromutatók determinálták, csak most ellenkező előjellel. A hétfő délután napvilágot látott adat, miszerint a folyó fizetési mérleg hiánya januárban mindössze 171 millió dollár volt – szemben a 290 millió forintos elemzői konszenzussal, illetve az egy évvel korábbi 210 millió dolláros mínusszal -, drámaian megváltoztatta a piaci hangulatot.

Ahhoz, hogy az eladási (short) pozícióban lévő befektetők igazán gondban legyenek, az amerikai események is hozzájárultak. A New York-i tőzsde ugyanis a múlt pénteken 9736 ponttal abszolút rekordot döntött, köszönhetően az aznap publikált meglepően kedvező foglalkoztatási adatoknak, amelyek az elemzők szerint csökkentették annak a valószínűségét, hogy a jegybank szerepét betöltő Fed március 30-i ülésén kamatemelésre szánja el magát.

A BUX végül is kedden már átlépte a 6 ezer pontos határt, sőt a kereskedés elején egészen 6100 pontig erősödött, de ezután korrekció következett, és végül 5900 pont környékén zárt az index.

A két eleji hossz éllovasai – érthető okokból – az utóbbi néhány hét mostohagyerekei voltak. Jóval piaci átlagot meghaladó mértékben erősödött a Richter, a BorsodChem és az OTP. Ezek közös jellemzője: árfolyamuk február végén, március elején annak ellenére esett piaci átlagot meghaladóan, hogy nem jelentek meg a cégekkel kapcsolatban kedvezőtlen fundamentális adatok.

A magyarázat akkor úgy szólt, hogy e részvények birtokosai között az átlagnál nagyobb a külföldi pénzügyi befektetők súlya, akik azokban a hetekben jobbára az eladói oldalon álltak.

Nehéz egyébként eldönteni, túlreagálást jelent-e a hét eleji masszív hossz; sokan inkább azon a véleményen vannak, hogy az azt megelőző gyengülés nem volt arányban a makromutatók romlásával. A többség mindenesetre úgy véli, legalább a negyedév végi makro adatokat érdemes megvárni, azokból ugyanis lényegesen jobban látszanak majd a tendenciák.

A hét eleji gyors erősödés után a legtöbb elemző inkább szelektív hosszt jósol – néhány közepes likviditású papírnak kétségkívül van mit behoznia. A Pick például kedden is alig 7 ezer forint feletti árfolyammal vonult le a színről, és a BorsodChem 4300 forint alatti árfolyamon továbbra is alulértékeltnek számít a legtöbb elemző szemében.

Várakozások szerint rövid távon viszonylag kiegyensúlyozottabb általános hangulatra lehet majd számítani, így újra felértékelődhet az individuális hírek árfolyam-alakító szerepe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik