Gazdaság

SZEMÉLYHÍVÓK – Remény-futam

Tavaly mintegy 7 ezerrel csökkent a személyhívó szolgáltatást igénybe vevő hazai ügyfelek száma, így 18 ezresre apadt az előfizetői kör. Mégis elképzelhető, hogy e tevékenység az ezredfordulóig nyereségessé válhat.

Gyakorlatilag a GSM-tender eredményhiridetése után, tehát még 1993-ban született meg a döntés arról, hogy két – nemzetközi konzorcium alkotta – társaság kapjon koncessziós jogot az Ermes adatátviteli szabvány szerint az egész ország területén személyhívó szolgáltatásra. (Az Operátor csak regionálisan tehette ezt.) Az EasyCall Ermes Magyarország Kft. külföldi tulajdonosai 1997-ben kiszálltak az üzletből, helyükre az addig 25 százalékos részesedéssel bíró Wallis Rt. lépett, 95 százalékos tulajdonossá válva. Ez volt a terjeszkedés első lépése. A másodikat az üzeneteket csupán az OIRT frekvenciatartományban továbbítani képest Operátor “felkarolása” jelentette. Tudvalévő, hogy az OIRT-sávnak az európai uniós csatlakozásig meg kell szűnnie. Az Operátor ügyfeleinek átvétele fejében az új gazda megígérte: egy éven belül ingyenesen kicseréli korszerűbb Ermes szabvány szerintire a régi készülékeket. (Ez 150 millió forintos többletbefektetést igényel az EasyCall részéről.)

A két országos szolgáltató, az Eurohívó és az EasyCall – a tavaly nyári, s csak az év vége felé kiszivárgott megállapodása alapján a párhuzamos adókapacitásokat megszüntetve – közösen telepítenek adótornyokat azokon a területeken, ahol eddig nem volt szolgáltatás. A tervek szerint ez év második negyedében fejeződnek be az átalakítási munkálatok, amelyek nyomán az ország jelenlegi 65-70 százalékos területi lefedettsége hamarosan 95 százalékos lehet. Pákozdy Zsolt, az EasyCall vezérigazgatója éppen ezért bízik abban, hogy sok embert foglalkoztató, illetve mozgató cégek igénye felkelthető e szolgáltatás iránt, amely ugyan csupán egyoldalú üzenettovábbításra alkalmas, de jóval olcsóbb a többi távközlési szolgáltatásnál, s esetenként még gyorsabb, praktikusabb is.

A vezérigazgató optimizmusát alátámasztják az európai tapasztalatok. Bár meglehetősen nagy az ügyfelek “fluktuációja”, az uniós övezetben az elmúlt években legalább nettó 25 százalékkal emelkedett a személyhívók használati ideje. Szakértők szerint a legnépszerűbb szolgáltatásfajta ott az úgynevezett Caller Pays Paging. Ebben a rendszerben csak egyszer, a belépéskor kell fizetni, havi előfizetési díj nincs, csak a fogadott üzenetekért kérnek pénzt, napszaktól függően.

Pákozdy Zsolt véleménye az, hogy korszakváltást a személyhívóknál az interaktivitás megteremtése hozhat majd. Rövid időn belül lehetővé válik ugyanis jó néhány értéknövelt szolgáltatás, például az e-mail elérése a személyhívókon is. Az előfizető kapcsolatba léphet majd az Internettel, faxmasinákkal, esetleg egy másik személyhívó tulajdonosával. A hagyományos készülékek helyébe az immár egy “kisebb irodát megtestesítő” személyhívó terminálok léphetnek. Így e szolgáltatás a mobilok terjedése mellett is új piacokat hódíthat magának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik