Gazdaság

BRIT ÉS DÁN KAMATENYHÍTÉS – Gyengülő euró

Folyamatosan lefele tartott az euró árfolyama az elmúlt héten, mind a dollárral, mind a közös valuta bevezetésének első köréből kimaradt európai uniós fizetőeszközökkel szemben. A közös valután az sem segített, hogy az Európai Központi Bank (ECB) nem csökkentett az irányadó kamatlábon, miközben Nagy-Britannia és Dánia lazított a monetáris gyeplőn.

Wim Duisenberg, az ECB elnöke szerint az euró gyengélkedése nem okoz gondot és nincs szükség intervencióra, az euró-zóna gazdasági kilátásai pedig pozitívak, így semmi sem indokolja a jelenleg 3 százalékos irányadó közös kamatláb csökkentését. Az ECB múlt hét közepi, a kamatlábakat érintetlenül hagyó ülésével szinte azonos időben, két uniós, ám az euró-zónából önszántából kimaradt országban is kamatenyhítésre került sor. Előbb a dán központi bank jelentette be, hogy 0,25 százalékponttal, 3,25 százalékra csökkentette a leszámítolási kamatlábat és hasonló mértékben, 3,50 százalékra a repokamatot. Előzőleg január 7-én volt kamatcsökkentés Dániában. A mostani lépést egyebek közt a dán korona euróval szembeni szilárdságával és a valutatartalékok magas állományával indokolták.

A vártnál kétszer nagyobb mértékben, fél százalékponttal vitte lejjebb repokamatát a Bank of England: irányadó kamata ezzel 6,00 százalékról 5,50 százalékra süllyedt. A jegybanki indoklás többek között a deflációs veszélyeket említi. A brit irányadó kamat így mára 4,5 éves mélypontra süllyedt (1994 februárja és szeptembere között 5,25 százalékos volt). A ráta így már fél százalékponttal elmarad attól a szinttől, ahonnan a központi bank közel két éve – a Munkáspárt választási győzelme, és a kamatmegállapítás addigi kormányzati felelősségének szinte azonnali átruházása után – sorozatosan emelni kezdte azt, a gazdaság túlfűtöttségére és az ezzel járó inflációs nyomásra hivatkozva. A monetáris szigorítások nyomán tavaly júniusra 7,50 százalékig emelkedett az irányadó kamatláb. A Bank of England október óta – a brit és a nemzetközi gazdaság, az exportpiacok megtorpanásának egyre nyilvánvalóbb jelei láttán – immár ötödszörre csökkentette az irányadó kamatot. Hatott az euró alacsony kamatú indítása is. Elemzők szerint a GDP bővülési ütemének lassulása, az ipari termelés csökkenése, az erős font miatti exportzuhanás és a munkahelybezárások okozta általános gazdasági visszaesés megakadályozására további kamatcsökkentésre lenne szükség. Nem zárható ki, hogy a nyár közepére a jegybank 5 százalék közelében állapítja majd meg az irányadó kamatlábat, elkerülendő a recessziót, amelynek veszélyére figyelmeztetnek a napokban publikált gazdaságstatisztikák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik