Gazdaság

RÉSZVÉNYPIAC – Brazil hullám

A brazil válság miatt a múlt hét végén bekövetkezett 16,5 százalékos zuhanás után e hét elején - a jó híreknek köszönhetően - hasonló gyorsasággal emelkedni kezdett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT). Az optimizmust csak tovább fokozta, hogy hétfőtől a prompt és határidős piacokon egyaránt meghosszabbították egy órával a kereskedés időtartamát.

Ismételten bebizonyosodott, hogy a BÉT nem képes fügigetleníteni magát a nemzetközi történésektől. A múlt hét elején tapasztalható árfolyam-lemorzsolódás idején az index még meghaladta a 6800 pontot, de a szerdai 668 pontos zuhanás – amely 9,78 százalékos értékvesztésnek felel meg – már lehűtötte az amúgy korábban optimista várakozásokat. Nem hagyható figyelmen kívül, hogy ezen nagyarányú esés viszonylag magas, 19,63 milliárd forintos napi forgalom mellet valósult meg. S bár ezt követően csütörtökre a legtöbb bróker pozitív irányú korrekciót várt, az áresés tovább folytatódott – igaz, mindössze 31 ponttal. Londoni elemzők véleménye szerint a világ tőzsdéi rendre túlreagálták a brazil nemzeti valuta 8 százalékos múlt szerdai leértékelését és a személyi változásokat. Ráadásul a leértékelés egyébként is várható volt. Mindezek ellenére pénteken folytatódott az árfolyamok lejtmenete, s újabb 334 pontot veszített értékéből a BUX. Így a múlt hetet 5794 ponton zárta az index, ez pedig az előző heti 6943 pontos záróárhoz képest több mint 16,5 százalékos mínusznak felel meg. A hét nagy kárvallottjai az OTP és a Graboplast, mely részvények több mint 20 százalékot veszítettek. A Mol, a Richter, a BorsodChem, a TVK, a Rába, a Pick, a Fotex és a Zalakerámia szintén az átlagot meghaladó mértékben, 16-18 százalékot zuhantak. Legjobban a NABI teljesített a múlt héten, hiszen csupán 4 százalékkal ért kevesebbet a megelőző heti záróáránál.

A BÉT pénteki zárását követően világszerte fordult a trend, köszönhetően a Brazíliából érkező jó híreknek. A brazil jegybank eltörölte ugyanis az intervenciós sávot, vagyis áttért a real árfolyamának tiszta lebegtetésére. Mindez persze nem oldja meg az ottani gazdasági problémákat – erre több szakértő is figyelmeztet -, de rövid távon jótékony hatást gyakorol. Ez azonnal jelentkezett a Sao Pauló-i részvényindex értékében, mely a több napon át tartó zuhanás után jelentős emelkedést produkált. A derűlátás hamar átragadt New Yorkra is; a Dow Jones például pénteken 220 pontos emelkedéssel, 9341 ponton zárt, s ezzel – számértéken tekintve – történelmének nyolcadik legnagyobb növekedését érte el. Figyelemre méltó tény, hogy ez a mutató a héten háromszor is hasonló nagyságú változást mutatott fel abszolút értékben, amely a volatilitás növekedést sejteti, ez pedig egyfajta bizonytalanságot jelez az Egyesült Államok legnagyobb cégeinek teljesítménye körül.

Mindezek fényében e hét hétfőjének reggelén már csak az volt a kérdés, hogy hány száz ponttal emelkedik aznap a BUX, ugyanis pénteken már nem tudott beépülni a részvényárakba a külföldről érkező jó hírek hatása. Végül az index szédületes, 546 pontos emelkedést produkált – ez 9,43 százalékos növekedésnek felel meg -, 21,7 milliárd forintos forgalom mellett. Kétszámjegyű növekedést ért el a múlt hét két nagy vesztese, az OTP és a Graboplast, valamint a Pick, a BorsodChem, a NABI és a Danubius is.

A jelentős emelkedésben része volt annak a ténynek is, hogy hétfőtől meghosszabbították a kereskedési időt a BÉT-en. Ez lehetővé teszi, hogy a részvények árfolyama jobban követhesse a nemzetközi eseményeket, ami talán csökkentheti a BUX indokolatlanul nagyarányú kilengéseit.

Kedden inkább az árfolyamok stagnálása volt a jellemző, sőt a nap elején közel 100 pontos veszteséget is mutatott az index. Az erősödő vevői oldal hatására a nap végén a BUX 20 pontos emelkedést tudott csak elkönyvelni. Az egyes részvényárfolyamok sem mutattak nagyobb elmozdulást: a legtöbb papír a hétfői záróárán hagyta el a parkettet. A megelőző emelkedés ellenére az árfolyamok még jelentős veszteséget mutattak az egy héttel korábbi szinthez képest; a tőzsdeindex ez idő alatt összességében közel félezer pontot veszített az értékéből.

n

Ajánlott videó

Olvasói sztorik