Gazdaság

Ráforduló

TŐZSDEI BIZONYTALANSÁG. A választások bizonytalan kimenetelével magyarázható árfolyamcsökkenés után pénteken áremelkedéssel zárta a hetet a Budapesti Értéktőzsde. E hét elején viszont – a kedvezőtlen nemzetközi, elsősorban oroszországi és ázsiai tőkepiaci fejlemények nyomán – ismét számottevő áresés következett. A bizonytalanság ezúttal átragadt a külföldi nagybefektetőkre is.

SERTÉSPIACI GONDOK. Árzuhanással fenyegető helyzet alakult ki a hazai sertéspiacon, miután az Európai Unió azonnali hatállyal exporttámogatást léptetett életbe a sertéstermékek kivitelére. E döntéssel megszűnt a magyar portékák versenyelőnye az elérhető kiviteli piacokon. A várható túltermelés hatására átmenetileg akár 10 százalékkal is mérséklődhet a sertéshús ára, így a honi termelők az exportszubvenció növelését sürgetik.

VISSZALÉPETT A FRADI BEFEKTETŐJE. Mégsem jött létre az üzlet a legnépszerűbb honi futballklub, a Ferencvárosi TC és az olasz-amerikai befektetőcég, a Dicobe között. Az utóbbi a tőzsdei árfolyamzuhanással és a parlamenti választások első fordulója nyomán kialakult helyzettel magyarázta a visszalépést. A cég elnöke szerint a Dicobe felfüggeszti minden itteni befektetését (így feltehetően a Wés Rt. korábban már beharangozott megvásárlását is).

RÉSZVÉNYHAMISÍTÁSI REKORD. A magyar bűnüldözés történek legnagyobb értékpapír-hamisítása ügyében nyomoz a rendőrség. Eddig közel 4 ezer darab – sajtóértesülések szerint kiváló minőségű – hamis Matáv-részvényt foglaltak le. A hamisítók brókercégeknél próbálták értékesíteni a fiktív eredetigazolásokkal és szerződésekkel megtámogatott papírokat.

NÖVEKVŐ IPARI TERMELÉS. Az ipari termelés volumene idén március végéig 16,1 százalékkal emelkedett a tavalyi hasonló időszakhoz képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentéséből. Az összes értékesítés némiképp nagyobb mértékben nőtt; itt a bővülés ezúttal is elsősorban az export megugrására támaszkodott (lásd a grafikont).

BAJBAN A POLGÁRI BANK. A lapunk által korábban becsült 500 millió forintnál valamivel nagyobb, 600-700 millió forintos veszteséggel zárta az 1997-es évet a Polgári Bank (PB). Ezt maga a tulajdonos Pénzintézeti Központ (PK) Bank erősítette meg. Ennek következtében a PB saját tőkéje ma nem éri el az 1 milliárd forintot, miközben jegyzett tőkéje 2,75 milliárd forint. A hitelintézeti törvény előírásait is sértő helyzet megszüntetése érdekében a PB 1,7 milliárdos tulajdonosi tőkeinjekcióra szorulna, ám erről – a szakmai felügyeletnek a PK gazdálkodásával kapcsolatos aggályai miatt – késik a döntés.

NYUGDÍJPÉNZTÁRI KONCENTRÁCIÓ. Az összeolvadás mellett döntött az Életút, valamint az Első Országos Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár. Az akciót az tette szükségessé, hogy külön-külön egyik fél sem tudta volna összegyűjteni az induláshoz szükséges taglétszámot. A megfigyelők szerint ez csak a kezdő lépése az efféle intézmények várható koncentrációjának. Miután azonban az esetleges fúzióhoz a feleknek bonyolult számviteli és jogi előírásokat kell teljesíteniük, néhány kassza inkább a megszűnést fontolgatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik