Gazdaság

RÉSZVÉNYPIACOK – Ható anyagok

Újabb rekordeső köszöntött a Budapesti Értéktőzsdére (BÉT). Annak ellenére, hogy a parkett legtöbb vezető papírjának jegyzése mérséklődött vagy stagnált, múlt csütörtökön a BUX-index értéke átlépte a bűvös 9 ezer pontos határt. Az elmúlt napok nyertesei közül leginkább a BorsodChem, a Richter, és a TVK tulajdonosai örülhettek.

Múlt héten tette közzé az első negyedéves tevékenységét összefoglaló tőzsdei gyorsjelentését a BorsodChem, amely a bázisidőszakinál 45 százalékkal nagyobb nyereséget tartalmazott. A jövőt illetően mindenképpen biztató, hogy – mennyiségében is növekvő termelés közepette – az árbevétel 13,2 milliárd forintról 17,3 milliárdra, az adózott nyereség pedig 2,0 milliárdról 2,9 milliárd forintra nőtt. Ugyanakkor számolni kell azzal, hogy a profit alakulásánál már figyelembe vették az adókedvezmény hatását, az adatok tehát csak részben összehasonlíthatóak.

A BorsodChem áremelkedésében nem elhanyagolható szerepe volt a TVK utóbbi hetekben bekövetkezett látványos árrobbanásának (Figyelő, 1998/17. szám), mert ezáltal a tiszaújvárosi cég papírjaihoz képest olcsóvá váltak a kazincbarcikai részvények. Az elemzők által az idei évre várt eredménnyel kalkulálva az egy részvényre jutó nyereség 1000 forint. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi árszinten is alig 8-as P/E (árfolyam/részvényenkénti eredmény) mutatójú papír a legolcsóbbak közé sorolható a BÉT-en. Bár a vegyipari cégek részvényei – a változékony világpiaci trendekből fakadó magasabb kockázat miatt – csak alacsonyabb P/E-mutató mellett számítanak kelendőnek, a 14-es piaci átlaghoz képest még mindig rejtenek tartalékokat a BorsodChem papírjai.

Annak ellenére, hogy a Richter Gedeon Rt.-vel kapcsolatban nem látott napvilágot semmilyen különösebb hír a múlt héten, a részvényeinek jegyzése több mint 2 ezer forintot erősödött, és most először átlépte a 25 ezer forintos lélektani határt. A gyógyszergyár vezetősége múlt kedden tette közzé negyedéves gyorsjelentését; a részvény az ezzel kapcsolatos spekulációk okán került a befektetők érdeklődésének homlokterébe. A jegyzés az év eleje óta lényegében egy helyben toporgott, miközben a vezető kibocsátók többségénél (Matáv, Mol, OTP és TVK) 30-50 százalékos árfolyam-emelkedést könyvelhetett el a nagyérdemű. Az ilyen formán viszonylag olcsóvá váló Richter-részvények csupán az indokolatlan lemaradásukból faragtak le jócskán az elmúlt héten. A külföldi befektetők közül ezenkívül – a világ vezető gyógyszergyártói között zajló fúziók sorozata láttán – egyre többen számítanak arra, hogy a Richter látómezejében is előbb-utóbb feltűnik a szovjet utódállamok piacaira betörni szándékozó multi, mely a stratégiai szövetséget tulajdonrész-vásárlással vonná szorosabbra. Mivel azonban a cég vezetői mindeddig kiálltak a társaság függetlensége mellett, kevésbé tűnik hihetőnek, hogy a spekulánsok által elképzelt forgatókönyv a közeljövőben valósággá válhat. Sokkal valószínűbb, hogy a különben lassan növekedési korlátokba ütköző kőbányai gyógyszergyár önmaga néz körül – akvizíciós szemmel – konkurensei körében Közép- és Kelet-Európában.

A Richter rövid távú stratégiájában továbbra is a kimagasló növekedési tartalékokkal rendelkező FÁK-országok piacain elért részesedés megőrzése és növelése áll. Így idén is a korábbi évit számottevően meghaladó nyereségre számíthatnak a társaság tulajdonosai. Ezzel szemben az Egis stratégiai céljai között a kisebb, de hosszabb távon is tartható növekedési ütem szerepel. A Capoten nevű termék a fejlett világban fokozatosan kikerül a szabadalmi védettség alól. Az Egis vezértermékének számító Tensiomin hasonló hatóanyagú vérnyomáscsökkentő generikus gyógyszer. Az anyacég Servier segítségével az Egisnek lehetősége van arra, hogy – a hazai és a régiós piacokon tekintélyt parancsoló pozíciók mellett – a fejlett országokban is megvethesse a lábát.

Jóllehet, hosszú távon mindenképpen előnyösebb a több lábon állás, az elmúlt hónapokban mégis a közeli jövőben kedvezőbb kilátásokkal rendelkező Richter mellett döntöttek a befektetők – tájékoztatta a Figyelőt Korondán Gábor, az OTP Értékpapír vezető elemzője. Az Egis a Tensiomin hazai piacán kitört árverseny miatt kénytelen-kelletlen számottevően csökkentette terméke árát, így a cég értékesítésének egyötödét kitevő gyógyszer növekvő volumen mellett is csak alacsonyabb bevételt hoz a konyhára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik