Gazdaság

PANNON GSM RT. – Évtizedes tapasztalattal

Amikor Drozdy Győző a nyolcvanas évek második felében a Finn Műszaki Kutatóközpontban ismerkedni kezdett a GSM-technológia rejtelmeivel, Európában még csak kevesen tudták, hogy eszik-e vagy isszák ezt a dolgot. A Pannon GSM Rt. külkapcsolati és stratégiai igazgatója azóta az üzleti világgal barátkozik.

Ha már a jó sorsa a mobiltelefonok paradicsomába, Finnországba vitte, miért és hogyan jött haza?

A finnekhez három hónapos ösztöndíjra mentem ki, ám végül hét év lett belőle. A kilencvenes évek elején egyre több magyar döntéshozó látogatta meg a finn távközlési cégeket, s érdeklődött az új technológia és rendszer iránt. Többször tartottam olyan előadásokat ezekről a témákról, amelyeket a magyarok is meghallgattak. Valószínűleg így figyeltek fel rám, mivel a mondanivalómat anyanyelvünkön ismertettem.

E kapcsolatok révén lett konzultánsa a szaktárca által kiírt GSM-tender előkészítésének. Miért a Pannonhoz szegődött, s nem az amerikai konkurenciához?

Engem az izgatott, miként lehet egy rendszert a semmiből megteremteni. Ez persze hendikepet jelentett az elején a versenytárssal szemben. De amit akkor is hangsúlyoztam, azt ma is állítom: ez a hátrány hosszú távon előnnyé válik, mégpedig a szolgáltatás minőségét illetően.

A vetélytárshoz képest az előfizetők számát tekintve még mindig százezres nagyságrendű a hátrányuk, adózás előtti eredményük pedig ugyancsak egy nagyságrenddel kisebb. Meddig lesz ez így?

Bizonyos vagyok abban, hogy nem sokáig, mert a piac kiegyenlítődik. Azt hiszem, előbb vagy utóbb, mindkét társaság megtalálja majd a számítását. Szerintem egyébként a bevételeket az idén mindenképpen emelik a tavaly bevezetett új szolgáltatások: a kék és a zöld szám, a Mobil Posta, a Pannon Futár és a Praktikum. Áraink növekedését tudatosan az infláció alatt tartjuk, amit persze a jövőben – ha maradnak a mai magas Matáv-összekapcsolási díjak – nehezebben tudunk megoldani.

Az összekapcsolási díj Németországban 3 forintnak megfelelő értékű, idehaza 11 forintnyi. Ennek egyetlen kedvezményezettje nálunk a Matáv, közvetve pedig a külföldi tulajdonosok. Köztük van a Deutsche Telekom, amellyel odahaza a 3 forintos díj miatt is rumliznak. A Távközlési Érdekegyeztető Fórum soros alelnökeként mit tehet ez ügyben?

Ebben a kérdésben a mobil szolgáltatók a fórum jelentős többségének támogatását élvezik. A domináns szolgáltatók számára az Európai Unió kötelezővé teszi az összekapcsolási díjak költségalapú képzését. Ezen a hosszú távú indokolt költségnövekményt kell érteni. A távközlési szektorban a verseny erősítésének előfeltétele, hogy a szabályozó hatóságok ráerőltessék a Matávra az efféle díjakat.

Drozdy Győző 43 éves, villamosmérnök. Kezdetben az MTA Központi Fizikai Kutatóintézetének munkatársa volt. 1986-ban a Helsinki Műszaki Egyetemen kapott ösztöndíjat, majd a Finn Műszaki Kutatóközpont (VTT) félvezető laboratóriumának lett a munkatársa. Ezt követően tudományos főmunkatársként a GSM rendszerszimulátor kifejlesztésén dolgozott. Öt évvel ezelőtt a Pannon GSM Rt.-hez került, ahol 1995-től a külkapcsolati és stratégiai igazgató posztját tölti be. A Távközlési Érdekegyeztető Fórum első elnöke, ma – a rotációs elvnek megfelelően – alelnöke. A hírközlési miniszter két éve a “Hírközlésért” szakmai érmet adományozta neki, idén pedig Aschner Lipót díjat kapott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik