Gazdaság

OROSZ INTERVENCIÓ – Rubellebegés

Az orosz jegybank az elmúlt héten piacvédelmi okokból a kamatemelés eszközéhez nyúlt. Egyúttal Moszkvában bejelentették, hogy jövő januártól kiszélesítik a rubel lebegtetési sávját, s új szinten rögzítik a középárfolyamot.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) üdvözölte Moszkva előrelátó lépését, mellyel 21-ről 28 százalékra emelte a jegybanki refinanszírozási kamatlábat. A központi bank a döntést a rubel piaci zavaroktól való megvédésével magyarázta. A kamatszigorítással egyidejű bejelentés szerint a rubel dollárhoz viszonyított árfolyama jövő januártól plusz-mínusz 15 százalékkal térhet el a középárfolyamtól. Az új, 6100 rubeles középárfolyam a tervek szerint két esztendeig lesz érvényben.

Stanley Fischer, az IMF vezérigazgató-helyettese támogatásáról biztosította az orosz kormányt, és hangoztatta: az orosz tőzsde ingadozása (a részvénypiac október eleje óta csaknem 30 százalékos veszteséget könyvelt el) a nemzetközi zavaró hatások következménye, és a reálgazdaság erre semmiféle okot nem szolgáltatott.

A Financial Times kommentárjában ugyancsak igazat ad az orosz döntéshozóknak, mondván: a rubel pillanatnyilag nem túlértékelt. Igazolja ezt a folyó fizetési többlet, valamint az is, hogy a valuta reális átváltási rátája gyakorlatilag 1996 eleje óta alig változott. Ugyanakkor a pillanatnyi reálkamatok túl magasak, az orosz pénzügyek irányítóinak tehát gondoskodniuk kell arról, hogy a megemelt kamatlábak ideiglenesen maradjanak csak érvényben, különben a gazdaság biztató lendülete lefékeződhet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik