Gazdaság

FOGLALKOZTATÁSI CSÚCS ELŐTT – Bankvezércsel

Kínos helyzetet teremtett a francia kormány Jean Claude Trichet jelölésével a majdani Európai Központi Bank (ECB) élére. Az Európai Unió (EU) legtöbb tagállama ez idáig - Bonnal egyetértve - a holland Wim Duisenberg mögé sorakozott fel. Párizs egyebek mellett az északi dominancia ellensúlyozásának szándékával indokolta lépését, amely vitát kavart az EU foglalkoztatási csúcsértekezletét előkészítő brüsszeli miniszteri tanácskozáson is.

Franciaországnak nagy hagyományai vannak abban, hogy jelölteket állít a fontos nemzetközi tisztségekre – jelentette ki Dominique Strauss-Kahn gazdasági miniszter, ezzel indokolván, hogy Párizs egyaránt igényt tart a hamarosan felálló ECB vezető posztjára, s az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) irányítására. (Ez utóbbit jelenleg a francia Jacques de Larosiere elnökli, akinek mandátuma januárban jár le.)

Helmut Kohl német kancellárt a francia vezetés sarokba szorította azzal, hogy a francia jegybank elnökét jelölte hivatalosan a majdani bank élére – hangsúlyozták szinte egybehangzóan kommentárjaikban a vezető német lapok. A Süddeutsche Zeitung szerint a franciák sakkhúzása után most a bonni diplomáciának kell megmutatnia, hogy mit tud. Jean-Claude Trichet jelölésével ugyanis Párizs rendkívül nehéz és kínos helyzetbe hozta a kancellárt, aki már egy évvel ezelőtt a holland Wim Duisenberg (az év közepe óta az Európai Monetáris Intézet elnöke) mögé állt, és ehhez megnyerte az EU legtöbb tagállamának támogatását is. A francia vezetés azonban most úgy gondolja, hogy az euró ügyében eddig már sokkal többet engedtek, mint amennyit a francia büszkeség elviselhet. Beleegyeztek például abba, hogy a majdani központi banknak Frankfurt legyen a székhelye, azaz felfogásban és földrajzilag is közvetlenül a német jegybank közelébe kerüljön. Engedtek az új közös pénz neve ügyében, s igent mondtak a németek által javasolt stabilitási paktumra is. Sőt, a közelmúltban azt is lenyelték, hogy Bonn elutasította a gazdaság- és pénzügypolitika összehangolására felállítandó tanács francia tervét.

Hasonlóképpen érvelt a Frankfurter Allgemeine Zeitung is, amely szerint a német kormánynak nagyon nehéz lesz elutasítania Trichet jelölését, hiszen a – Chirac által egyébként nem túlságosan kedvelt – bankár felkészültsége, felfogása, szakmai eredményei ellen nehéz lesz érveket felhozni. Bonn azonban a holland Duisenberg kinevezésével azt is jelezni kívánta, hogy a valutaunió nem csak a nagy tagországok ügye.

A témának váratlanul nagy teret szenteltek az unió pénzügyi vezetői is, akik az elmúlt héten Brüsszelben az EU november 20-21. foglalkoztatási kérdéseknek szentelt csúcsértekezletét készítették elő. A kétnapos találkozón a gazdasági és pénzügyminiszterek, valamint a munkaügyi tárcák vezetői egyeztették elképzeléseiket. A Luxemburgban tartandó csúcsot francia kezdeményezésre hívták össze. A baloldali francia kormány ugyanis választási ígéretet tett arra, hogy a munkanélküliség enyhítésének ügyét nem fogja alárendelni a nyugat-európai integráció pénzügyi érdekeinek.

Összehangolt makrogazdasági, gazdaságszerkezeti és munkapiaci erőfeszítésekre van szükség ahhoz, hogy hatékonyan lehessen felvenni a harcot a munkanélküliség ellen – vélte Pádraig Flynn, az Európai Bizottság szociálisügyi biztosa. A pénzügyminiszterek ülésén áttekintették az Európai Bizottság javaslatait, amelyek nyomán – 12 millió állás teremtésével – öt éven belül 12 százalékról 7 százalékra szeretnék csökkenteni a munkanélküliséget az EU-ban. (Napjainkban – hivatalosan – 18 millió munkanélkülit tartanak nyilván a közösségben.) A tagországok nem fogadták átütő lelkesedéssel a programot, és lényegében egyöntetűen arra az álláspontra helyezkedtek, hogy a problémát nemzeti szinten kell kezelni. A miniszterek elzárkóztak az elől, hogy számszerű célokat jelöljenek ki a foglalkoztatáspolitikában. Általában üdvözölték viszont a pénzügyi EU-biztos, Yves-Thibault de Silguy javaslatát, amely három év alatt 420 millió ecu-vel (460 millió dollárral) próbál lendíteni a foglalkoztatási helyzeten a kis- és középvállalkozások körében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik