Gazdaság

TILTÓLISTÁN A RED BULL – Bikaviadal

Az energiaitalok hivatalos forgalmazói törhetik a fejüket, miként kerüljék el az egészségügyi hatóságok által feketelistára tett Red Bull sorsát. A szóban forgó termék november 3-án lejárt forgalmazási engedélyét ugyanis az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI)nem hajlandó meghosszabbítani.

Az osztrák Red Bull energiaital receptjére Japánban bukkant rá Dietrich Mateschitz, akinek szemet szúrt az intenzív fizikai igénybevétel, illetve betegségeket követő lábadozás után ajánlott, vény nélkül kapható táplálék-kiegészítő szer népszerűsége. Az ötletből 1987-re piacképes termék lett, és a Red Bull megjelent az osztrák boltok polcain. A ma már több mint 30 országban – köztük 10 uniós tagállamban – forgalmazott ital 1991-ben hazánkban indult külföldi hódítóútjára. A hatóságok ekkor semmi kivetnivalót nem találtak a termékben, sőt még 1994-ben sem, amikor 3 évvel meghosszabbították a forgalmazási engedélyét.

A helyzet azóta alaposan megváltozott: 1995-ben új élelmiszertörvény született, amelynek végrehajtási rendelete kétségkívül alapot ad a Red Bull forgalmazási engedélyének bevonására. A szóban forgó rendelet ugyanis 150 milligrammban maximálja az üdítőitalok literenkénti koffeintartalmát, és megtiltja azon élelmiszerek forgalmazását, amelyek egysége több vitamint tartalmaz, mint ami egy felnőtt minimális napi szükségletének fedezésére elegendő. A Red Bull koffeinkoncentrációja történetesen literenként 320 milligramm, és az egy flakonban lévő B12 vitamin is mintegy duplája az Európai Unió (EU) által ajánlott napi adagnak.

Az említett ital tehát egyértelműen nem felel meg a hatósági előírásoknak. Kérdés viszont, hogy egy üdítőital miért éppen 150 milligrammos koffeinkoncentráció felett válik egészségre károssá. Gaál Ödön, az OÉTI főosztályvezetője kérdésünkre elmondta, hogy a limit megállapításakor az intézet közel két évtizeddel ezelőtti, a koffein és a cukor együttes hatására vonatkozó vizsgálatainak eredményét használták fel. Azt azonban nem vették figyelembe, hogy a fogyasztók zöme nem literszámra issza a Red Bullt, hanem többnyire egyszerre csak egy dobozzal fogyaszt, melynek koffeintartalma mindössze 80 milligramm (ugyanannyi, mint egy csésze hosszú kávéé). A főosztályvezető elárulta azt is, hogy vitamintartalom tekintetében az intézet uniós direktívákat követ, a különbség csupán annyi, hogy a közösség nem tiltja az ajánlottnál magasabb vitamin-koncentrációjú élelmiszerek forgalmazását. Gaál véleménye szerint azonban a több európai ország részvételével készülő Élelmezési Kódex életbe lépése után várhatóan az EU több tagja is a magyarhoz hasonló gyakorlatra tér majd át. Az OÉTI szakembere ezért az egyetlen kiútnak az összetétel megváltoztatását látja. Hacsak a Red Bull nem tudja igazolni, hogy a termék gyógyhatású – ez esetben ugyanis változatlan összetételben, gyógyszertári forgalomban továbbra is árusítható lenne.

A Red Bullnak azonban annyira nem fontos az összforgalmának 5 százalékát kitevő – tavaly 7 millió dobozzal 920 millió forintot hozó – magyar piac, hogy annak kedvéért változtasson az eredeti recepten, melynek sikerét nemcsak a fogyasztók, hanem a konkurens termékek számának növekedése is kiválóan jelzi. (A hasonló összetételű, változatos ízekben kapható italok száma jelenleg a másfélszázat is meghaladja). Elvben felmerülhetne az energiaital, mint új élelmiszer-kategória bevezetése, ehhez azonban az ipari, a népjóléti és a földművelésügyi tárca, valamint az egészségügyi hatóságok egyetértésére is szükség lenne. Ez azonban egyelőre hiányzik, ezért a Red Bull Hungária Kft. is kiássa a csatabárdot. Mint azt Krasovec Péter ügyvezető lapunknak elmondta, az iroda nem zár be, csak ideiglenesen felfüggeszti a termék forgalmazását, miközben ők mindent megtesznek helyzet számukra kedvező megoldása érdekében. Jelenleg a Népjóléti Minisztériumhoz benyújtandó fellebbezésükön dolgoznak.

Ettől függetlenül, a helyzet ma az, hogy az 1997-ben a magyar energiaital-piac 82 százalékát birtokló Red Bull pillanatnyilag nem forgalmazható, ami érzékenyen érinti a kereskedőket is, közül nem egy ugyanis jelentős raktárkészlettel rendelkezik az említett italból. Sokuk tanácstalanul áll a kialakult helyzet előtt, mert senki nem közölte, mi a teendő; az óvatosabbak azért inkább levették polcaikról a Red Bullt. A Fogyasztóvédelmi Felügyelőség élelmiszer-főosztályának vezetője, Takó Éva a Figyelőnek elmondta: ez esetben is a megszokott eljárás alkalmazandó, mely megengedi a meglévő készlet kiárusítását, amennyiben a kiskereskedő a beszerzési okirattal igazolni tudja, hogy azt az engedély lejárta előtti időpontban vásárolta.

A visszaélési lehetőségek és a csempészútvonalak felderítése már a kereskedők és az ügyeskedők fantáziáján múlik. A többi energiaital pedig engedélye lejártáig élvezheti a számára megnyílt piacot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik