Gazdaság

AZ EMU ÉS A TARTALÉKVALUTÁK JÖVŐJE – Az euró és a dollár párharca előtt

Az utóbbi hetek kamatemelési, majd vállalategyesítési rohama általános vélemények szerint az európai pénzügyi unió (EMU) közeledésének, az euró megjelenésének előjele (Figyelő, 1997/42. szám). A napokban a brit pénzügyminiszter és a svéd kormány közölte: a két ország nem lesz az 1999. január elsején születő valutaunió alapító tagja. Kína ezzel egy időben bejelentette, hogy az euró "érlelődéséig" nem váltja át dollárban tartott devizatartalékainak egy részét euróra. Mindez felveti a jövő egyik alapkérdését: a dollár - és általában a vezető tartalékvaluták -, valamint az euró "hatalmi viszonyának" alakulását.

Egyre több világgazdasággal foglalkozó szakértő állítja, hogy az EMU bevezetése után a dollár megszűnik a világ vezető valutája lenni. Az előrejelzések arra is utalnak, hogy az egypólusú (dollárra alapuló) pénzügyi rendszerről a kétpólusú (dollárra és euróra épülő) szisztémára való átállás komoly piaci eltolódásokat okozhat. Ráadásul, a változás kihathat a világ nagy kereskedelmi tömörülései által képviselt gazdaságpolitikák összehangolására is.

A J. P. Morgan valutakutatási vezetője, Avinash Persaud úgy becsüli, hogy az euró a nemzetközi elszámolások 35-40 százalékát veszi majd át. Szerinte a jegybankok azért tartalékolnak bizonyos valutákat, mert szükség esetén ezekkel hajtják végre az intervenciós lépéseket. A kereskedelemben és a pénzvilágban azért számolnak el dollárban, mert az Egyesült Államok a világ legnagyobb exportőre, illetve importőre. 1999 után viszont az EMU-térség veszi át ezt a rangot.

Jelenleg a dollár nemzetközi pénzügyi szerepe és Amerika kereskedelmi részesedése között aránytalanság mutatkozik. Az előbbi messze meghaladja a német márkáét, amely különben az egyetlen olyan uniós valuta, amelyik fontos szerepet játszik a pénzvilágban. (Mértékadó becslések szerint a dollár jelenlegi részesedése legalább háromszorosa – sőt egyes vélemények alapján ötszöröse – a márkáénak.) Amerika gazdasági súlya ugyanakkor kisebb, mint az Európai Unió (EU) 15 tagjáé összesen. Tavaly a vezető ipari országok együttes GDP-jének 38,2 százalékát adta az EU, az Egyesült Államok pedig csak 32,5 százalékát. Az uniónak némileg nagyobb a világkereskedelmi részesedése is.

Eddig Fred Bergsten, a washingtoni székhelyű Nemzetközi Gazdaságkutató Intézetnek a Foreign Affairs című folyóiratban megjelent tanulmánya adta a legmélyebb elemzést a dollár és az euró jövőbeni viszonyáról. Bergsten alapvetően arra számít, hogy idővel a nemzetközi pénzügyi műveleteknek 40-40 százalékát fogják euróban, illetve dollárban végrehajtani. Tehát alapvetően kétpólusú rendszer alakulna ki, amelyben Japánnak jutna még szerep. Ezt a változást a portfoliók diverzifikálása okozná. Ennek során a pénzügyi alapok kezelői módosítják befektetéseiket, a jegybankok pedig euróra váltják át dollártartalékaikat, hogy a tartalék összhangban legyen az egyes országok mögöttes kereskedelmi forgalmával.

Bergsten szerint az egységes európai valuta megteremtése a nemzetközi monetáris rendszer legfontosabb fejleménye lesz azóta, hogy a hetvenes évek elején bevezették a rugalmas árfolyamokat. Mióta a dollár a két háború közötti időszakban átvette az angol font sterlingtől a világ uralkodó valutájának szerepét, a zöldhasú első komoly vetélytársa az euró lesz. A világ vezető valutái közötti érzékenység jelentősen erősödni fog, s ez – a gazdaságokra háruló tetemes költségek elkerülése érdekében – a nemzetközi együttműködés új formáit teszi szükségessé.

A világgazdaság működése és működtetése szempontjából az euró lényeges következményekkel jár. Várhatóan 500 milliárd és 1000 milliárd dollár közötti értékben fognak portfoliókat euróra váltani. Ennek viszont a hosszú átmeneti időszakban jelentős hatása lesz az árfolyamokra. Az euró árfolyama az európaiak számára a kedvezőnél magasabb szintre emelkedik. Az öreg kontinens valószínűleg úgy próbálja majd megvédeni magát ezzel a fejleménnyel szemben, hogy mostantól az euró beindításáig a dollárhoz képest jelentős mértékben gyengíti nemzeti valutáit. Hosszú távon a dollár-euróárfolyam várhatóan sokkal jobban fog ingadozni, mint a dollár és az egyes európai valuták átváltási árfolyama.

A nyers ökonometriai számítások azt mutatják, hogy ha egy ország részesedése a nemzetközi termelésben és kereskedelemben száz százalékkal emelkedik, az nagyjából azonos mértékben emeli valutája részarányát. Ebből az alaptételből kiindulva, az euró globális szerepe 50-100 százalékkal fogja meghaladni a német márkáét, ha az EMU-hoz csak a “mag” (Ausztria, a Benelux államok, Franciaország és Németország) tartozik, illetve 65-250 százalékkal akkor, ha minden EU-ország belép a valutaunióba. A legtöbb számítás szerint a német márka a világ pénzügyi eszközállományának körülbelül 15 százalékát teszi ki a magán- és a hivatalos piacokon. Így az euró szerepe a világ pénzállományának 20-30 százalékát érheti el a szűkebb, és 25-50 százalékát a bővebb EMU-kör esetében. Ez durván azt jelzi, hogy milyen határok között vár nemzetközi szerep az euróra. Ha a változások jórészt a dollárt érintenék, akkor a dollár és a német márka közötti jelenlegi eltérés a felére csökkenne.

A hivatalos tartalékok euróra váltása 100 és 300 milliárd dollár között mozoghat. A magánportfoliók diverzifikációja még ennél is jóval nagyobb arányú lehet. A magánkézben lévő nemzetközi pénzügyi eszközállomány értéke – a bankbetétekkel és kötvényekkel együtt – 3500 milliárd dollárra rúg. Ennek mintegy fele van dollárban, és körülbelül egytizede európai valutákban. A portfolióknak a dollár és az euró közötti teljes kiegyensúlyozása körülbelül 700 milliárd dolláros változást igényelne.

Bergsten szerint a jen továbbra is fontos szerepet fog játszani: megtartja 10-15 százalékos piaci részesedését. Ám az nem valószínű, hogy hárompólusú monetáris rendszer alakulna ki a világban. A japán Kereskedelmi és Ipari Minisztériumnak a témával kapcsolatos legfrissebb jelentése szerint “a jen távol áll attól, hogy elérje az igazán nemzetközi valuta státusát”.

Kérdés, ez miért van így, amikor a japán gazdaság mérete mintegy kétszerese a németnek, kereskedelme alig kisebb annál, és az elmúlt 15 évben árstabilitás szempontjából még jobb teljesítményt is nyújtott? Bergsten magyarázata szerint a jen azért jóval kevésbé fontos, mint a márka, mert Japán mindeddig nem volt képes deregulálni és modernizálni ezeket a piacokat: a japán pénzügyi szektor törékenysége inkább elriasztja, semmint vonzza a nemzetközi érdeklődést.

A világ pénzügyeit tehát az euró és a dollár fogja uralni. Ha e két valutát csak a piaci erőkre bízzák, valószínűleg fokozott érzékenységeket és egyensúlyzavart fognak mutatni. Márpedig mindkét fejlemény destabilizáló lenne a többi ország és a világgazdaság számára. Az EU-nak és az Egyesült Államoknak tehát fel kell ismernie, hogy a tartós árfolyamzavar saját gazdaságaik számára is hátrányos. Utóbbi ezt már megtanulta a nyolcvanas évek közepén, amikor a dollár túlértékeltsége tartós recessziót okozott a termelő ágazatokban és a mezőgazdaságban. Tekintettel az EU-nak és az Egyesült Államoknak a nemzetközi kereskedelempolitikában játszott meghatározó szerepére, az ilyen visszaesések roppantul hátrányosan érintetnék a világgazdaságot. Strukturált árfolyamrendszert kell tehát kidolgozni a dollár és az euró közötti kapcsolat kezelésére. Bergsten alapvető ajánlása szerint ezért az EU-nak, Japánnak és Amerikának széles, a nominális középponttól 10-10 százalékot megengedő valutasávban és célzóna-rendszerben kell megállapodnia.

Bergsten elemzésével számos devizaszakértő egyetért. A J. P. Morgan már idézett elemzője szerint a dollártól való eltávolodás már meg is kezdődött: számos közép- és kelet-európai ország a német márkához köti valutája árfolyamát. Az ázsiai országokban ugyan még mindig a dollár a meghatározó, de elképzelhető az árfolyamrögzítés szóródása attól függően, hogy egy adott országnak Amerikával vagy az EMU-térséggel vannak-e szorosabb gazdasági kapcsolatai.

A devizaszakértők zöme abban is egyetért, hogy az euró-dollár-árfolyam sokkal érzékenyebb lesz, mint a dollár-márka-árfolyam. Más szóval: az euró úgy teremthet stabilitást az EU-n belül, hogy instabillá teszi az unió és kereskedelmi partnerei közötti árfolyamokat. Elképzelhető, hogy a végelszámolásban senki sem nyer.

Ennek fontos gazdaságpolitikai hatásai lehetnek. Erősödhet az EMU-térségre és Amerikára nehezedő nyomás, hogy egyeztessék gazdaságpolitikájukat; amit egyébként az EU Bizottság tisztségviselői is a monetáris unió egyik valószínű külső következményének tartanak.

Megjelenhet továbbá az a követelés, hogy – hivatalos vagy nem hivatalos árfolyam-mechanizmussal – korlátozzák az euró és a dollár közötti ingadozást. Ez szembeállíthatja Németországot és Franciaországot, mivel a németek inkább a szabadon lebegő árfolyam, míg a franciák az árfolyam-menedzselés hívei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik