Gazdaság

EURÓPAI INNOVÁCIÓ ÉS VERSENYKÉPESSÉG – Három nyomon

Az Európai Unió versenyképességének fokozásához szükség van a keleti bővítésre - húzta alá a napokban tartott budapesti előadásában Jürgen Rüttgers, Németország művelődési, tudományos, kutatási és technológiai minisztere.

Európának három területre kell összpontosítania erejét a világot jelenleg jellemző globális technológiai versenyben: az információs technika, a biotechnológia és a környezetvédelem kutatására és fejlesztésére. Jürgen Rüttgers megemlítette, hogy például hazájában különösen intenzíven fejlődik a mobilrádió-adatátvitel és a chip-kártyák forgalmazása. Az információs ipar jogi szabályozását szolgálja az az úgynevezett multimédia törvény, amely – egyebek mellett – garantálja a korlátozás nélküli hozzáférhetőséget világhálózatokhoz, valamint megteremti a “digitális aláírás” alkalmazásának kereteit. A biotechnológia is hatalmas fejlődést tudhat maga mögött. Az idén és tavaly – 1995-höz képest – megduplázódott az e területen mozgó cégek száma: jelenleg kétszáz ilyen szervezet működik a kontinensen. A cél az, hogy az ezredfordulóig itt legyen a biotechnológia központja, elhódítva ezt a rangot az Egyesült Államoktól. A következő évezred kezdetén szinte forradalmi léptékű biotechnológiai újításokkal lehet számolni; ebben a hullámban – a német politikus szerint – Magyarország is aktív szerepet vállalhatna.

Ami a környezetvédelmet illeti, az öreg kontinens jelenlegi és jövőbeli versenyképességének záloga a termelési folyamatok ökológiai átalakítása. Németországban a környezeti ipar már jelenleg is növekvő ágazat, amely 600 ezer embert foglalkoztat. (A miniszter sajnálkozásának adott hangot, amikor felidézte, hogy tavaly hazánk negatív hírbe keveredett a veszélyes vegyi hulladékok kétesnek mondható elhelyezése miatt. Különös nyomatékkal jelentette ki: nem lehet Magyarországot semmiféle külföldi hulladékkal terhelni.)

A versenyképesség három pillére is roskatagnak bizonyulhat, ha nem sikerül az uniós bővítés. Rüttgers szerint Európa valódi “fegyvere” – miként az Agenda 2000 elnevezésű közös dokumentumban is olvasható – a közép- és kelet-európai országok felvétele, és ezáltal új piacok meghódítása, integrálása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik